نویسندگان | محمد حسین امینی فرد,مژگان غلامی بمرود,حسن بیات,فرید مرادی نژاد |
---|---|
نشریه | اکو فیتو شیمی گیاهان دارویی |
شماره صفحات | ۲۵-۳۹ |
شماره سریال | ۲۵ |
شماره مجلد | ۱ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۱۹ |
رتبه نشریه | علمی - ترویجی |
نوع نشریه | چاپی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
این تحقیق به منظور بررسی تأثیر کودهای اسیدفولویک و اسیدآمینه بر فعالیت آنتیاکسیدانی و صفات بیوشیمیایی گیاه دارویی گشنیز، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند اجرا شد. فاکتورها شامل اسید فولویک بصورت مصرف خاکی در سه سطح (صفر، 5 و 10 کیلوگرم در هکتار) و اسید آمینه بصورت محلولپاشی در دو سطح (0 و 3 در هزار) با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد که اسید فولویک تاثیر معنیداری بر فعالیت آنتیاکسیدانی، میزان فنل، فلاونوئید، آنتوسیانین، کربوهیدرات ورنگیزههای فتوسنتزی(کلروفیل a، b ، کلروفیل کل و کارتنوئید) گیاه داشت، بهطوریکه بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه (9/77 درصد) با کاربرد 10 کیلوگرم در هکتار اسید فولویک وکمترین میزان آن (1/65 درصد) از تیمار شاهد بدست آمد. اسید آمینه نیز بر میزان آنتوسیانین، فلاونوئید، فعالیت آنتیاکسیدانی و کلروفیل a و کلروفیل کل گیاه تاثیرگذار بود و ملاحظه شد که بیشترین میزان فلاونوئید از تیمار سه درهزار اسیدآمینه (13/8 میلیگرم برگرم) بدست آمد. اثرات متقابل اسید فولویک و اسید آمینه نیز بر فعالیت آنتیاکسیدانی، میزان آنتوسیانین، فلاونوئید، کلروفیل a و کلروفیل کل گیاه تاثیر معنی داری داشت، بهطوریکه بیشترین میزان آنتوسیانین(84/1میلیگرم برگرم) از تیمار 5 کیلوگرم اسید فولویک و اسید آمینه 3 در هزار و کمترین میزان آنتوسیانین(87/0 میلیگرم برگرم) از تیمار شاهد بدست آمد. به طور کلی، نتایج بیانگر تاثیر مثبت اسید فولویک و اسید آمینه بر صفات بیوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه دارویی گشنیز بود.
tags: کود آلی؛ مواد هیومیکی؛ متابولیتهای ثانویه؛ آنتوسیانین