تأثیر سطوح ورمی کمپوست حیوانی بر خصوصیات بیوشیمیایی و مواد مؤثره گلبرگ و کلاله زعفران

نویسندگانمحمد حسین امینی فرد,علی افتاده فدافن,فرید مرادی نژاد,محمدعلی بهدانی
نشریهپژوهش های زعفران
شماره صفحات۱-۹
شماره سریال۸
شماره مجلد۱
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۰
رتبه نشریهISI
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

مدیریت تغذیه از مهمترین عوامل در تعیین کمیت و کیفیت زعفران به شمار میرود که در این میان، کودهای آلی نقش مهمی در تولید با کیفیت و ارگانیک زعفران ایفا میکنند. این آزمایش به منظور ارزیابی تاثیر مقادیر مختلف ورمیکمپوست کود حیوانی بر خصوصیات بیوشیمیایی و مواد مؤثره زعفران گلبرگ و کلاله، در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و با کاربرد چهار سطح ورمیکمپوست )صفر، 5 ، 10 و 15 تن در هکتار( در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 95 - 1394 انجام شد. نتایج نشان داد کاربرد ورمیکمپوست بر میزان پیکروکروسین )طعم(، سافرانال )عطر( و کروسین )رنگ( کلاله زعفران تأثیر معنیداری داشت، به طوریکه بیشترین میزان پیکروکروسین و سافرانال از تیمار 15 تن ورمیکمپوست در هکتار به ترتیب به میزان 88 / 37 و 06 / 17 درصد و کمترین آن از شاهد به میزان 78 / 25 ، 5 / 8 درصد به دست آمد. همچنین تیمارهای مصرف 10 و 15 تن ورمیکمپوست در هکتار، باعث افزایش 60 درصدی میزان کروسین در مقایسه با شاهد شدند. نتایج نشان داد که میزان فنول گلبرگ زعفران تحت تاثیر تیمار ورمیکمپوست قرار نگرفت، اما میزان آنتوسیانین و آنتیاکسیدان گلبرگ معنیدار شد، به طوریکه بیشترین میزان آنتوسیانین در تیمار 10 تن ورمیکمپوست در هکتار ) 43 / 16 میلیگرم در 100 گرم( و کمترین آن در شاهد ) 34 / 8 میلیگرم در 100 گرم( مشاهده شد. همچنین بالاترین میزان آنتیاکسیدان گلبرگ در تیمار کاریرد 10 تن در هکتار ورمیکمپوست به میزان ) 9 / 34 درصد( مشاهده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که کاربرد سطوح 10 و 15 تن ورمیکمپوست در هکتار توانایی افزایش میزان مواد مؤثره زعفران را دارا میباشد.

لینک ثابت مقاله

tags: آنتوسیانین، آنتیاکسیدان، پیکروکروسین، سافرانال، فنول، کروسین.