تأثیر کاربرد کودهای اسید فولویک و اسید آمینه بر ویژگیهای فیزیولوژیکی، رشدی و عملکرد (Coriandrum sativum L.) گشنیز

نویسندگانمحمد حسین امینی فرد,مژگان غلامی بمرود,حسن بیات,فرید مرادی نژاد
نشریهبوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology
شماره صفحات۳۷۳-۳۸۸
شماره سریال۱۲
شماره مجلد۳
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۰
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

چکیده یکی از منابع بسیار ارزشمند در گستره وسیع منابع طبیعی ایران است که در صورت شناخت (Coriandrum sativum L.) گیاه دارویی گشنیز صحیح میتواند نقش مهمی در اشتغالزایی و صادرات غیرنفتی داشته باشد. در نظام کشاورزی پایدار، مصرف نهادههای آلی و زیستی بهمنظور دستیابی به افزایش کیفیت محصول، حفظ محیط زیست و سلامت جامعه از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. لذا بهمنظور بررسی اثرات اسید فولویک و اسید آمینه بر صفات رویشی و زایشی گشنیز، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. فاکتورها شامل اسید فولویک در سه سطح (صفر، 5 و 10 کیلوگرم در هکتار) و محلولپاشی اسید آمینه در دو سطح (صفر و سه در هزار) با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد که اسید فولویک اثر معنیداری بر صفات رویشی (ارتفاع، وزن تر و خشک بوته، تعداد شاخه فرعی، تعداد برگ و وزن خشک برگ) داشت، بهطوریکه بیشترین 7 گرم در بوته) در نتیجه اعمال تیمار 10 کیلوگرم در هکتار اسید فولویک بهدست آمد، همچنین نتایج، / 49 و 3 / وزن تر و خشک بوته (بهترتیب، 9 نشاندهنده تأثیر معنیدار اسید فولویک بر صفات زایشی (عملکرد دانه، عملکرد بوته، شاخص برداشت و تعداد بذر) بود، بهطوریکه بالاترین عملکرد دانه 710 کیلوگرم در هکتار) در شاهد مشاهده شد. / 942/5 کیلوگرم در هکتار) در سطح 10 کیلوگرم در هکتار اسید فولویک تولید شد و کمترین مقدار ( 0 ) اسید آمینه نیز بر صفات رویشی (تعداد برگ و وزن تر و خشک برگ) و صفات زایشی (عملکرد دانه، تعداد بذر و وزن هزاردانه) تأثیرگذار بود، بهطوریکه 873 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد سه در هزار اسید آمینه حاصل شد. نتایج اثرات متقابل نیز / 27 تعداد در بوته) و عملکرد دانه ( 3 / بیشترین تعداد برگ ( 0 نشان داد، که سطوح مختلف اسید فولویک و اسید آمینه تأثیر معنیداری بر صفات (عملکرد دانه، عملکرد بوته، تعداد بذر در بوته و وزن هزار دانه) 204 تعداد در بوته) از تیمار پنج کیلوگرم / 985 کیلوگرم در هکتار و 6 / داشتند، بهطوریکه بیشترین میزان عملکرد دانه و تعداد بذر در بوته ( بهترتیب با 0 اسید فولویک و سه در هزار اسید آمینه بهدست آمدند. بر اساس این نتایج، میتوان تیمار پنج کیلوگرم در هکتار اسید فولویک و سه در هزار اسید آمینه را در افزایش ویژگیهای عملکردی و رشدی گشنیز در این آزمایش مؤثر دانست.

لینک ثابت مقاله

tags: تعداد بذر، رشد، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیکی.