تاثیر سطح پروتئین و نسبت اسید امینه ترئونین به لیزین در جیره بر خصوصیات فیزیکی استخوان درشتنی جوجههای گوشتی

Authorsمحمدرضا اکبری,مهسا کوردستانی,علی ملکی,فریبرز خواجعلی
Conference Titleچهارمین همایش ملی پژوهش های نوین در علوم دامی با محوریت تنش های محیطی
Holding Date of Conference۲۰۲۴-۱۲-۱۸
Event Placeبیرجند
Page number۰-۰
PresentationPOSTER
Conference LevelInternal Conferences

Abstract

چکیده مقدمه: با توجه به اهمیت متابولیکی پروتئین و اسیدهای آمینه جیره در ارتباط با رشد و نمو و همچنین نگهداری بافتهای مختلف بدن از جمله بافت استخوان، هدف از اجرای این طرح، بررسی تاثیر پروتئین و نسبتهای مختلف اسیدهای آمینه ترئونین به لیزین در جیرههای بر پایه گندم بر خصوصیات فیزیکی استخوان درشتنی جوجههای گوشتی بود. مواد و روشها: به منظور ارزیابی اثر سطح پروتئین و نسبت اسید آمینه ترئونین به لیزین در جیره بر خصوصیات فیزیکی استخوان درشتنی، 480 قطعه جوجه یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت آزمایش فاکتوریل 4 × 2 با 8 تیمار و 6 تکرار به مدت 42 روز پرورش داده شدند. جیرههای آزمایشی شامل دو سطح پروتئین گوارش پذیر ایلئومی استاندارد ) 17 و 18 درصد( و چهار سطح نسبت ترئونین به لیزین گوارش پذیر ایلئومی استاندارد )سطوح 55 / 0 ، 6 / 0 ، 7 / 0 و 8 / 0 ( بودند و برای دوره 15 تا 35 روزگی تنظیم شدند. در پایان دوره آزمایش ) 35 روزگی(، تعداد 2 پرنده از هر واحد آزمایشی کشتار و استخوان درشتنی پای چپ هر لاشه برای ارزیابی خصوصیات فیزیکی )وزن، طول، قطر بزرگ، قطر کوچک، حجم، چگالی، نسبت وزن به طول و شاخص روبوستیسیتی(، جمعآوری شد. دادههای به دست آمده از آزمایش، در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت آزمایش فاکتوریل 4 × 2 و با استفاده از نرمافزار آماری SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. معنیداری اختلاف میان میانگینها با استفاده از آزمون توکی و با سطح خطا 5 درصد بررسی شد. نتایج و بحث: بر اساس نتایج به دست آمده در این آزمایش، طول و قطر کوچک استخوان درشتنی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند ) 05 / 0P> (. وزن، قطر بزرگ استخوان درشتنی، شاخص روبوستیسیتی و شاخص وزن به طول تحت تاثیر سطح پروتئین جیره قرار گرفتند به گونهای که کاهش سطح پروتئین جیره به زیر احتیاجات ) 17 درصد(، وزن و شاخص وزن به طول استخوان را کاهش و قطر بزرگ و شاخص ربوستیسیتی استخوان را افزایش داد ) 05 / 0P< (. حجم و چگالی استخوان نیز تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت ) 05 / 0P< .) اثر متقابل پروتئین و نسبت ترئونین به لیزین نیز حجم و چگالی استخوان را تحت تاثیر قرار داد ) 05 / 0P< .) نتیجه گیری کلی: به طور کلی در این آزمایش کاهش سطح پروتئین جیره، سبب افزایش قطر بزرگ، حجم، شاخص روبوستیسیتی و شاخص وزن به طول و کاهش وزن و چگالی استخوان درشتنی شد. وزن نسبی و چگالی استخوان درشتنی از خصوصیات مرتبط با استحکام استخوان درشتنی بوده و بنابراین کاهش این صفات میتواند نشان دهنده تاثیر منفی کاهش سطح پروتئین جیره روی استحکام استخوان درشتنی و در نتیجه میزان وقوع لنگش در جوجههای گوشتی باشد.

Paper URL

tags: استخوان درشتنی، پروتئین، جوجه گوشتی، نسبت ترئونین به لیزین.