Authors | محمدرضا اکبری,مهسا کوردستانی,علی ملکی,فریبرز خواجعلی |
---|---|
Conference Title | چهارمین همایش ملی پژوهش های نوین در علوم دامی با محوریت تنش های محیطی |
Holding Date of Conference | ۲۰۲۴-۱۲-۱۸ |
Event Place | بیرجند |
Page number | ۰-۰ |
Presentation | POSTER |
Conference Level | Internal Conferences |
Abstract
چکیده مقدمه: با توجه به اهمیت متابولیکی پروتئین و اسیدهای آمینه جیره در ارتباط با رشد و نمو و همچنین نگهداری بافتهای مختلف بدن از جمله بافت استخوان، هدف از اجرای این طرح، بررسی تاثیر پروتئین و نسبتهای مختلف اسیدهای آمینه ترئونین به لیزین در جیرههای بر پایه گندم بر خصوصیات فیزیکی استخوان درشتنی جوجههای گوشتی بود. مواد و روشها: به منظور ارزیابی اثر سطح پروتئین و نسبت اسید آمینه ترئونین به لیزین در جیره بر خصوصیات فیزیکی استخوان درشتنی، 480 قطعه جوجه یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت آزمایش فاکتوریل 4 × 2 با 8 تیمار و 6 تکرار به مدت 42 روز پرورش داده شدند. جیرههای آزمایشی شامل دو سطح پروتئین گوارش پذیر ایلئومی استاندارد ) 17 و 18 درصد( و چهار سطح نسبت ترئونین به لیزین گوارش پذیر ایلئومی استاندارد )سطوح 55 / 0 ، 6 / 0 ، 7 / 0 و 8 / 0 ( بودند و برای دوره 15 تا 35 روزگی تنظیم شدند. در پایان دوره آزمایش ) 35 روزگی(، تعداد 2 پرنده از هر واحد آزمایشی کشتار و استخوان درشتنی پای چپ هر لاشه برای ارزیابی خصوصیات فیزیکی )وزن، طول، قطر بزرگ، قطر کوچک، حجم، چگالی، نسبت وزن به طول و شاخص روبوستیسیتی(، جمعآوری شد. دادههای به دست آمده از آزمایش، در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت آزمایش فاکتوریل 4 × 2 و با استفاده از نرمافزار آماری SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. معنیداری اختلاف میان میانگینها با استفاده از آزمون توکی و با سطح خطا 5 درصد بررسی شد. نتایج و بحث: بر اساس نتایج به دست آمده در این آزمایش، طول و قطر کوچک استخوان درشتنی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند ) 05 / 0P> (. وزن، قطر بزرگ استخوان درشتنی، شاخص روبوستیسیتی و شاخص وزن به طول تحت تاثیر سطح پروتئین جیره قرار گرفتند به گونهای که کاهش سطح پروتئین جیره به زیر احتیاجات ) 17 درصد(، وزن و شاخص وزن به طول استخوان را کاهش و قطر بزرگ و شاخص ربوستیسیتی استخوان را افزایش داد ) 05 / 0P< (. حجم و چگالی استخوان نیز تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت ) 05 / 0P< .) اثر متقابل پروتئین و نسبت ترئونین به لیزین نیز حجم و چگالی استخوان را تحت تاثیر قرار داد ) 05 / 0P< .) نتیجه گیری کلی: به طور کلی در این آزمایش کاهش سطح پروتئین جیره، سبب افزایش قطر بزرگ، حجم، شاخص روبوستیسیتی و شاخص وزن به طول و کاهش وزن و چگالی استخوان درشتنی شد. وزن نسبی و چگالی استخوان درشتنی از خصوصیات مرتبط با استحکام استخوان درشتنی بوده و بنابراین کاهش این صفات میتواند نشان دهنده تاثیر منفی کاهش سطح پروتئین جیره روی استحکام استخوان درشتنی و در نتیجه میزان وقوع لنگش در جوجههای گوشتی باشد.
tags: استخوان درشتنی، پروتئین، جوجه گوشتی، نسبت ترئونین به لیزین.