Authors | محمدرضا اکبری,مجید کلانتر,فریبرز خواجعلی,اکبر یعقوبفر,جواد پوررضا |
---|---|
Journal | پژوهش های تولیدات دامی |
Page number | ۴۹-۵۷ |
Serial number | ۸ |
Volume number | ۱۵ |
Paper Type | Full Paper |
Published At | ۲۰۱۷ |
Journal Grade | Scientific - research |
Journal Type | Typographic |
Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
Journal Index | isc |
Abstract
کاملاً تصادفی دارای پنج تیمار و پنج تکرار با استفاده از 625 قطعه جوجه یکروزه سویه راس-308 در دو دوره یک تا 21 روزگی و 22 تا 42 روزگی اجرا شد. تیمارها شامل شاهد، گندم، گندم+آنزیم، سبوس گندم و سبوس گندم+آنزیم بودند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد، خصوصیات لاشه، جمعیت میکروبی روده باریک، اسیدیته و گرانروی محتویات ایلئوم بودند. نتایج نشان داد که اثر تیمارها بر صفات مورد مطالعه در دوره آغازین، پایانی و در کل دوره معنیدار بود (01/0p<). در کل دوره، کمترین عملکرد رشد و بیشترین ضریب تبدیل مربوط به تیمارهای فاقد آنزیم بود. مکملسازی تیمارهای گندم و سبوس گندم با آنزیم باعث بهبود صفات عملکرد و نزدیک شدن میانگینهای مربوطه به میانگینهای تیمار شاهد شد. میزان این بهبود نسبت به تیمارهای فاقد آنزیم یا تیمار شاهد معنیدار بود (01/0p<). تأثیر تیمارها بر صفات لاشه نیز معنیدار شد (01/0p<). بیشترین عملکردهای لاشه مربوط به شاهد بود ولی مکملسازی جیرههای گندم و سبوس با آنزیم باعث بهبود معنیدار صفات لاشه در این تیمارها شد (01/0p<). تیمارهای مختلف بر جمعیت میکروبی روده اثر معنیدار نشان دادند (01/0p<). بیشترین جمعیت میکروبی نامطلوب در تیمارهای فاقد آنزیم و بیشترین جمعیت میکروبی مطلوب در تیمارهای مکمل شده با آنزیم مشاهده شد. میزان اسیدیته و گرانروی محتویات ایلئوم در تیمارهای فاقد آنزیم نسبت به شاهد به ترتیب کمتر و بیشتر بود (01/0p<). در کل با توجه به نتایج این تحقیق امکان جایگزینی گندم و سبوس گندم به جای ذرت در جیره جوجه گوشتی امکانپذیر بوده و مکملسازی آنها با آنزیم باعث بهبود معنیدار صفات تولیدی، قابل مقایسه با تیمار شاهد شد.
tags: آنزیم، جوجه گوشتی، جمعیت میکروبی، سبوس گندم، رشد، گندم