CV


Moslem Rostampoor

Moslem Rostampoor

Associate Professor

عضو هیئت علمی تمام وقت

Faculty: Natural Resources and Environment

Department: Pasture and Watershed

Degree: Ph.D

Birth Year: 1983

CV
Moslem Rostampoor

Associate Professor Moslem Rostampoor

عضو هیئت علمی تمام وقت
Faculty: Natural Resources and Environment - Department: Pasture and Watershed Degree: Ph.D | Birth Year: 1983 |

راهنمای انتخاب نوع آزمون آماری مناسب برای تجزیه و تحلیل داده‌های کیفیت علوفه در پژوهش‌های علوم مرتع

Authorsمسلم رستم پور
Journalمدیریت اکوسیستم‌های طبیعی
Page number25-39
Serial number۳
Volume number۴
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۲۵
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of

Abstract

هدف از پژوهش حاضر، راهنمای انتخاب نوع آزمون آماری مناسب، تعیین تعداد نمونه لازم و بررسی سودمندی نسبی ANOVA وابسته نسبت به ANOVA مستقل در مطالعات کیفیت علوفه است. بدین منظور در پژوهش حاضر، اثر مرحله به‌عنوان یک عامل در حداقل 3 سطح بر روی شاخص‌های کیفیت علوفه ارزیابی شد، تعداد نمونه برای ANOVA مستقل (به‌عنوان آزمون اشتباه) و ANOVA وابسته (به‌عنوان آزمون صحیح) برای بررسی اثر تیمار اصلی (مرحله فنولوژیک) و یا متقابل (گونه ×مرحله فنولوژیک) تعیین شد. حداقل تعداد نمونه لازم برای رسیدن به توان 80 درصد در ANOVA مستقل یک‌طرفه و دو‌طرفه، براساس اندازه اثر کوهن و اندازه اثر بوسل و لی در سطح معنی‌داری 0/05 تعیین شد. نتایج نشان داد اگر هدف، فقط بررسی اثر مراحل فنولوژیک بر یک گونه گیاهی باشد، برای ANOVA مستقل یک‌طرفه برای اندازه اثر متوسط در 3 مرحله فنولوژیک، حدود 150 نمونه در کل طرح و 50 نمونه در هر تیمار لازم است. برای همین میزان توان، در ANOVA وابسته یک‌طرفه حدود 36 نمونه در کل طرح و 12 نمونه در هر تیمار نیاز خواهد بود. اگر هدف، بررسی اثر متقابل باشد، برای ANOVA مستقل دوطرفه برای اندازه اثر متوسط در 2 گونه گیاهی و 3 مرحله فنولوژیک، حدود 158 نمونه در کل طرح و 26 نمونه در هر تیمار لازم است. برای همین میزان توان، در ANOVA وابسته دوطرفه حدود 36 نمونه در کل طرح و 6 نمونه در هر تیمار نیاز خواهد بود. نتایج نشان داد در پژوهش حاضر، سودمندی نسبی ANOVA وابسته بین ۲۰ تا ۳۰ درصد بیشتر از ANOVA مستقل است. همچنین تعداد 5 نمونه اصلاً کفایت لازم برای بررسی اثر مرحله بر شاخص‌های کیفیت علوفه را ندارد.

Paper URL