تأثیر فعالیت ریشه زعفران و سطوح کود حیوانی بر فراهمی عناصر غذایی در خاک

نویسندگانمحمدحسن سیاری زهان,مجید جامی الاحمدی,یاسین هلال بیکی
نشریهپژوهش های زعفران
شماره صفحات۲۶۹-۲۸۲
شماره سریال۶
شماره مجلد۲
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۱۹
رتبه نشریهISI
نوع نشریهالکترونیکی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

چکیده فراهمی عناصر غذایی در محیط ریشه گیاه و بهبود وضعیت فیزیکی خاک با استفاده صحیح و مقدار کافی از کود حیوانی میتواند موجب بهبود عملکرد زعفران شود. این مطالعه در نهالستان دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار 1393 اجرا شد. تیمارها شامل شاهد )عدم کاربرد کود(، 40 و 80 تن در هکتار، - تکرار در گلدانهای 25 کیلویی خاک در سال 1394 کاربرد تلفیقی 40 تن کود دامی در هکتار + 100 درصد کود شیمیایی و 80 تن کود دامی در هکتار + 100 درصد کود شیمیایی )بر اساس آزمون خاک(، کاربرد فقط کود شیمیایی و اعمال تیمارها درخاک با شرایط مشابه بدون کشت گیاه زعفران بود. نمونهبرداری خاک در سال دوم پس از گلدهی و اندازهگیری عناصر انجام شد. نتایج نشان داد که اثر ساده کودهای دامی و شیمیایی برمیزان فسفر و پتاسیم قابل 763 میلیگرم / 9 و 13 / جذب خاک تحت کشت زعفران معنیدار بود و بیشترین میزان فسفر و پتاسیم قابل جذب )به ترتیب، 62 درکیلوگرم خاک( ازمصرف 80 تن کود دامی درهکتاربدست آمد. همچنین نتایج نشاندهنده تأثیرمعنیدار اثر متقابل کودهای شیمیایی و دامی بر غلظت آهن قابل جذب درخاک تحت کشت زعفران بود. افزایش غلظت فسفر و پتاسیم و کاهش غلظت آهن در خاک تحت کشت زعفران بیانگر فعالیت ریشه گیاه زعفران میباشد که میتواند نقش مؤثری در فراهمی عناصر غذایی داشته باشد.

لینک ثابت مقاله

tags: پتاسیم قابل جذب، تغذیه، فسفر قابل جذب، کود، گیاه دارویی نشریه پژوهشهای