نویسندگان | عباس خاشعی سیوکی,علی شهیدی,احمد عربی |
---|---|
نشریه | پژوهش های زعفران |
شماره صفحات | ۲۸۳-۲۹۸ |
شماره سریال | ۶ |
شماره مجلد | ۲ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۱۸ |
رتبه نشریه | ISI |
نوع نشریه | چاپی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
زعفران (Crocus sativus L.) به عنوان گرانبهاترین محصول کشاورزی و دارویی جهان از جمله گیاهانی است که با توجه به مقاومت در برابر خشکی نقش قابل توجهی در زمینه صادرات غیرنفتی ایران دارد. از طرفی، شرایط اقلیمی از مهمترین متغیرهای محیطی تأثیرگذار در تولید محصولات کشاورزی میباشد. همچنین اساس توسعه کشاورزی آگاهی دقیق از ویژگیهای محیطی در هر منطقه میباشد. در نتیجه شناسایی مناطق مستعد جهت کشت، زمینه را برای برنامهریزیهای لازم جهت گسترش کشت این محصول فراهم میکند. در این تحقیق، سعی شده است که با ارزیابی شرایط اقلیمی مناطق مستعد کشت زعفران در شهرستان سمنان پهنهبندی شوند. بدین منظور چهار ایستگاه هواشناسی استان در یک دوره آماری ده ساله (2015-2005) انتخاب و به کمک نرمافزار 9.3ArcGIS مدلسازی و تحلیل اطلاعات صورت گرفت. با توجه به شرایط اقلیمی مناسب هر مرحله از رشد، لایههای اطلاعاتی کلاسبندی و وزندهی شدند. به منظور تلفیق لایههای اطلاعاتی از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و روش تحلیل شبکهای (ANP) استفاده گردید. در نهایت، نقشه پتانسیل اقلیمی کشت زعفران در شهرستان سمنان تهیه گردید. مقایسه دو روش نشان داد که در روش AHPمساحت منطقه خوب 5/59 درصد، منطقه متوسط 5/34 درصد و منطقه ضعیف 6 درصد از سطح شهرستان را شامل میشود، اما در روش ANP مساحت منطقه خوب 32 درصد، منطقه متوسط 48 درصد و منطقه ضعیف 20 درصد از سطح شهرستان را در بر میگیرد.
tags: تانسیل اقلیمی کشت؛ تحلیل سلسله مراتبی؛ تحلیل شبکهای