تاثیر عصاره الکلی آویشن بر کاهش اثرات آفلاتوکسین و اکراتوکسین در جوجه های گوشتی

Authorsسیدمحمد حسینی,حسن نظری زاده,جواد پوررضا
Journalپژوهش های تولیدات دامی
Page number۱۰-۲۱
Serial number۱۲
Volume number۳۱
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۲۱
Journal GradeScientific - research
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

این آزمایش به منظور بررسی تاثیر عصاره الکلی آویشن بر کاهش اثرات آفلاتوکسین و اکراتوکسین در جوجه های گوشتی انجام پذیرفت. در این آزمایش از 384 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس- 308 در قالب طرح کاملا تصادفی به روش فاکتوریل2×2×2 با 8 تیمار، 4 تکرار و 12 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایش شامل: 1: جیره پایه (شاهد)، 2: جیره پایه+ ppb 500آفلاتوکسین، 3: جیره پایه + ppb 250 اکراتوکسین ، 4: جیره پایه+ ppb 500آفلاتوکسین با ppb 250 اکراتوکسین، 5: جیره پایه+ 3/0 درصد عصاره آویشن، 6 : جیره پایه + ppb 500آفلاتوکسین با 3/0 درصد عصاره آویشن، 7: جیره پایه + ppb 250 اکراتوکسین با 3/0 درصد عصاره آویشن، 8: جیره پایه+ ppb 500آفلاتوکسین با ppb 250 اکراتوکسین با 3/0 درصد عصاره آویشن بودند. نتایج نشان داد که افزودن عصاره الکلی گیاه آویشن به جیره جوجه های گوشتی سبب بهبود صفات عملکردی در مقایسه با تیمار شاهد شده است و همچنین جوجه های دریافت کننده عصاره الکلی به همراه آفلاتوکسین و اکراتوکسین عملکرد بهتری را نسبت به جوجه های که فقط آفلاتوکسین و اکراتوکسین را دریافت کرده بودند از خود نشان دادند. این در حالی است که افزودن عصاره الکلی به جیره جوجه های گوشتی در مقایسه با تیمار شاهد غلظت فراسنجه های خونی، آنزیم های کبدی و وزن اندام های داخلی از لحاظ آماری تفاوت معنی¬داری را نشان ندادند. اما جوجه های که همراه با آفلاتوکسین و اکراتوکسین عصاره الکلی آویشن را دریافت کرده بودند در مقایسه با پرنده های که فقط آفلاتوکسین و اکراتوکسین را در جیره دریافت کرده بودند غلظت فراسنجه های خونی، آنزیم های کبدی و وزن اندام های داخلی آنها بهبود یافت. پیشنهاد می شود از گیاهان بومی مناطق مختلف به منظور بررسی و پژوهش برای کاهش اثرات مخرب مایکوتوکسین ها استفاده شود.

Paper URL

tags: آویشن، آفلاتوکسین، اکراتوکسین، عصاره الکلی، جوجه های گوشتی