Authors | حسین بارانی,سکینه هلال بحر |
---|---|
Journal | علوم و فناوری نساجی |
Page number | ۵-۱۵ |
Serial number | ۹ |
Volume number | ۴ |
Paper Type | Full Paper |
Published At | ۲۰۲۱ |
Journal Grade | Scientific - promoting |
Journal Type | Electronic |
Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
Abstract
درخت آیلان (عرعر) یک گیاه فوق العاده مقاوم میباشد که در بیشتر مناطق از نظر آب و هوایی به راحتی رشد میکند. درخت آیلان (عرعر) Ailanthus altissima گونهای غیر بومی و متعلق به مناطق کوهستانی چین است که در سال های گذشته به ایران وارد شده و در مناطق مختلف ایران کاشته شده است. در این تحقیق قابلیت رنگرزی نخ پشمی با میوه درخت آیلان به عنوان یک رنگرزای طبیعی مورد ارزیابی قرار گرفت. تاثیر شرایط مختلف رنگرزی از قبیل غلظت دندانه (0 تا 6% وزنی)، مدت زمان رنگرزی در دمای جوش (30 تا 90 دقیقه)، pH حمام رنگرزی (3 تا 8) و غلظت ماده رنگزا (60 تا 200% وزنی) بر قدرت رنگی نخ رنگرزی شده مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل شده از قدرت رنگی نمونهها، شرایط رنگرزی برای کسب بیشترین قدرت رنگی بهینه سازی شد. ویژگی ضدباکتری میوه درخت آیلان در مقابل باکتریهای گرم منفی (Escherichia coli) و گرم مثبت (Staphylococcus aureus) مورد ارزیابی قرار گرفت. متغیرهای تحقیق از قبیل مدت زمان رنگرزی، pH حمام رنگرزی و غلظت ماده رنگزا تاثیر معنی دار بر قدرت رنگی نشان داد و استفاده از دندانه زاج سفید در مقادیر (0 تا 6 درصد وزنی) تاثیر چندانی بر قدرت رنگی نمونه ها نداشت. نخ پشمی رنگرزی شده با میوه درخت آیلان دارای ثبات شستشویی و نوری مطلوبی میباشد و همچنین در میوه درخت آیلان در غلظت های کاربردی 5/12% تا 100% دارای ویژگی ضدمیکروبی در مقابل باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت میباشد.
tags: رنگرزی طبیعی، طراحی آزمایش، دندانه معدنی، آیلان، پشم