اثر دوره ی رشد بر ارزش غذایی دو گونه مرتعی بیلهر( Dorema aucheri Boss.) و کرفس کوهی (Kelussia odoratissima Mozaff ) در مراتع ییلاقی دیشموک )استان کهگیلویه و بویراحمد(

Authorsمحمد ساغری,خدیجه کرمی بی زلیخائی,مسلم باشتنی,ذبیح الله محمدی
Journalپژوهش های آبخیزداری
Page number۲۰۴-۲۱۱
Serial number۲۷
Volume number۳
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۱۴
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

به منظور بررسی اثر مرحله رشد بر ارزش غذایی دو گونه مرتعی کرفس کوهی Kelussia odoratissima Mozaff ( و بیلهر aucheri Boiss Dorema در مراتع ییلاقی شهرستان کهگیلویه، نمونه برداری در سه مرحله ی رشد رویشی، گلدهی و بذردهی انجام گرفت و در شرایط سایه، خشک و آسیاب شدند و تر یکبات شیمیایی آن ها شامل پروتئین خام ) CP (، چربی خام ) EE (، خاکستر ) Ash (، فسفر) P(، کلسیم ) Ca (مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی )) NDF ، مقدار الیاف نامحلول در شوینده اسید( ADF ) در آزمایشگاه اندازه گیری و قابلیت هضم ماده ی خشک( DMD ) و انرژی متابولیسمی ME محاسبه گردیدند. برای مقایسه میانگین ها از تجزیه ی واریانس و آزمون توکی استفاده شد. نتایج نشان داد که ارزش غذایی علوفه هر دو گونه در مرحله رشد رویشی بیشتر از مراحل دیگراست. همچنین دوگونه از نظر پروتئین ¬خام، خاکستر، فسفر، کلسیم، قابلیت هضم پذیری، انرژی متابولیسمی، مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی، مقدار الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در سه مرحله فنولوژی دارای تفاوت معنی داری ) P≤ 0.05 ( با یکدیگر بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که ارزش غذایی گونه کرفس کوهی بیشتر از گونه بیلهر می باشد.

Paper URL

tags: ارزش غذایی، کرفس کوهی Kelussia odoratissima Mozaff ، بیلهر Dorema aucheri Boiss ، شهرستان کهگیلویه، مراحل فنولوژی