نویسندگان | فرید مرادی نژاد,زهره بیرجندی طرقی,راضیه نیازمند,حسن بیات |
---|---|
همایش | سیزدهمین کنگره ملی علوم باغبانی ایران |
تاریخ برگزاری همایش | ۲۰۲۳-۰۹-۱۸ |
محل برگزاری همایش | گرگان |
شماره صفحات | ۰-۰ |
نوع ارائه | پوستر |
سطح همایش | داخلی |
چکیده مقاله
زعفران از گذشته به عنوان گیاهی ارزشمند جهت درمان بیماری¬ها و مصارف خوراکی مورد استفاده بوده است. این گیاه دارای ترکیبات مؤثره و خواص آنتی¬اکسیدانی فراوانی می¬باشد اما به دلیل نبود شرایط نگهداری مناسب و استریل نبودن محیط سبب کاهش کیفیت و خاصیت آنتی¬اکسیدانی زعفران شده و از ارزش و اعتبار آن جهت صادرات کاسته است. از این جهت پلاسمای سرد به عنوان یک روش جدید غیر حرارتی به منظور حفظ ارزش غذایی، رنگ و کیفیت مواد غذایی استفاده می¬شود. در این طرح از روش سطح پاسخ- طرح مرکب مرکزی به منظور بررسی اثر پلاسما بر خاصیت آنتی¬اکسیدانی کلاله زعفران توسط پارامتر¬های زمان (1، 5 و 10 دقیقه)، پارامتر توان (40، 70 و 100 ولت) و دو نوع اتمسفر ( آرگون و هوا) استفاده شد. نتایج نشان داد اتمسفر هوا نسبت به اتمسفر آرگون بیشتر میزان کاهش خاصیت آنتی¬اکسیدانی را داشته است بطوریکه حداکثر کاهش در زمان 10 دقیقه و توان 100 ولت بود که از نمونه شاهد پلاسما ندیده 5/57 میلی¬مول بر گرم به 86/13 میلی¬مول¬ بر گرم در نمونه پلاسما دیده کاهش یافت. نتایج تجزیه واریانس اثر زمان و توان پلاسما بر خاصیت آنتی¬اکسیدانی در بهترین حالت مدل درجه دوم برازش شد. مقادیر ضریب تبیین (R2)، ضریب تبیین تعدیل شده (Adjusted R2) و ضریب تبیین پیش¬بینی شده (Predicted R2) به ترتیب 83/0، 43/0 و72/0 بود که نشان دهنده کارا بودن مدل انتخابی می¬باشد. باتوجه به نتایج با افزیش زمان و توان پلاسما خاصیت آنتی¬اکسیدانی کاهش می¬یابد. با توجه به نتایج افزایش زمان پلاسما سبب کاهش خواص آنتی¬اکسیدانی کلاله زعفران شده است.
کلیدواژهها: پلاسمای سرد، خاصیت آنتی¬اکسیدانی، کلاله زعفران، گیاهان دارویی