تأثیر کود دامی و اسید هیومیک بر برخی صفات فیزیولوژیک پنبه (. Gossypium hirsutum L) در شرایط شوری آب آبیاری

Authorsمحمدعلی بهدانی,محبوبه سردار,سیدوحید اسلامی,غلامرضا زمانی
Journalبوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology
Page number۹۷-۱۱۳
Serial number۱۶
Volume number۱
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۲۴
Journal GradeScientific - research
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

چکیده تنش شوری، یکی از مهمترین تنشهای غیر زیستی تهدیدکننده تولید پنبه در مناطق خشک و نیمهخشک کشور و جهان میباشدد کده بدا کداربرد مناسب مواد آلی میتوان از تبعات آن کاست. بههمین منظور، آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامد تاداد ی بدا رهدار تکرار در مزرعهای واقع در شهرستان بشرویه در سال 1398 انجام شد. سطوح مختلف شوری آب آبیاری در سه سطح ) 5 / 2 ، 5 / 5 و 5 / 8 دسی زیمنس بر متر( بهعنوان اکتور اصلی و دو تیمار کود دامی در دو سطح )صفر و 20 تن در هکتار( و اسید هیومیک در دو سطح )صفر و 200 گرم برای 100 کیلوگرم بذر بهصورت بذرمال( بهعنوان اکتورهای رعی مورد بررسی قرار گر تند. با توجه به نتایج، اثرات اصلی تنش شوری، کدود دامدی و اسدید هیومیدک بدر محتوای نسبی آب، نشت الکترولیت و پایداری غشا، کلرو ی ها و پرولین معنیدار شد. با ا زایش سطح شوری، میزان پدرولین، نشدت الکترولیدت غشدا و کارتنوئید ا زایش و محتوای کلرو ی a و b ، محتوای نسبی آب و پایداری غشا کاهش یا ت. کاربرد کود دامی و اسید هیومیک موجب ا زایش محتوای نسبی آب، پایداری غشا و میزان کلرو ی در شرایط تنش شد که نشانگر اثر تعدیلی این کودها در کاهش اثرات نامطلوب تنش شوری اسدت. بندابراین، لستفاده از اسید هیومیک و کود دامی میتوانند جهت تعدی اثرات نامطلوب تنش شوری بر گیاه پنبه در اقلیمهای گرم و خشک مورد استفاده قرار گیرند.

Paper URL

tags: پرولین، کلرو ی ، محتوای نسبی آب، نشت الکترولیت غشا