اثر تفاله¬ی هسته¬ی انار بر شاخص‌های شیمیایی خونی بز¬های آلپاین و بوئر

نویسندگانمسعود دیدارخواه,رضا پردل,هادی سریر,سیداحسان غیاثی
همایشچهارمین همایش ملی پژوهش های نوین در علوم دامی با محوریت تنش های محیطی
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۴-۱۲-۱۸
محل برگزاری همایشبیرجند
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهپوستر
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

چکیده مقدمه: کمبود خوراک دام از معضلات اساسی و قابل توّجه در صنعت دامپروری است و برای جبران این کمبود، بهره¬گیری از ضایعات کشاورزی و عمل¬آوری مناسب آن¬¬¬ها جهت تغذیهی دام یکی از روشهای قابل قبول در کشور¬های در حال توسعه و توسعه یافته است. بدین منظور از تفاله¬ی هسته¬ی انار به عنوان یک منبع غذایی ارزان قیمت در جیره¬ی بز¬های نر نژاد آلپاین و بوئر استفاده شده و تاثیر این جیره را بر روی شاخص‌های خونی این دو نژاد مورد بررسی قرار گرفته است. مواد و روش ها: در این بررسی تعداد 24 راس بز نر (12 راس از نژاد بوئر و 12 راس از نژاد آلپاین)، در یک واحد دامپروری در شهرستان فردوس که در محدوده¬ی سنی، وزن، شرایط فیزیولوژیکی و متابولیکی یکسان و مرحله¬ی پروار هستند، به صورت تصادفی انتخاب شده و طی یک دوره¬ی 30 روزه، مورد تغذیه قرار گرفتند. تفاله¬ی هسته¬ی انار در سطح 8 درصد، جایگزین سبوس گندم شد. سپس از آنها خون¬گیری ورید وداج به عمل آمد. پس از جدا¬سازی سرم خون، شاخص¬های شیمیایی خون شامل گلوکز، تری¬گلیسیرید، کلسترول، HDL، LDL، اندازه¬گیری شد. داده¬های آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل 2*2 مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج و بحث: نتایج حاصل نشان می¬دهد که استفاده از تفاله¬ی هسته¬ی انار بر روی هیچ کدام از شاخص¬های شیمیایی خون هر دو نژاد، تاثیر معنی-داری نداشته است و در صورت وجود صرفه¬ی اقتصادی می¬توان از این جایگزین استفاده نمود. نتیجه گیری کلی: با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق و عدم مشاهده¬ی تاثیر معنی¬دار در هیچ یک از شاخص¬های خونی نژاد بوئر و آلپاین، استفاده از تفاله¬ی هسته¬ی انار در سطح 8 درصد ماده خشک جیره به جای سبوس گندم، به جهت بهره گیری بیشتر از ضایعات کشاورزی در صورت وجود صرفه اقتصادی و عمل آوری مناسب آن در بخش صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی که بخش به ظاهر غیر قابل استفاده و منبع غذایی ارزان قیمت در صنایع تبدیلی است، می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

لینک ثابت مقاله

کلیدواژه‌ها: بز، تفاله هسته انار، شاخص¬های فیزیولوژیکی و شاخص های خون، نژاد آلپاین