اثر تفاله¬ی هسته¬ی انار بر آنزیم¬های کبدی و شاخص¬های آنتی اکسیدانی خون بز¬های آلپاین و بوئر

نویسندگانمسعود دیدارخواه,رضا پردل,هادی سریر,سیداحسان غیاثی
همایشچهارمین همایش ملی پژوهش های نوین در علوم دامی با محوریت تنش های محیطی
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۴-۱۲-۱۸
محل برگزاری همایشبیرجند
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهسخنرانی
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

چکیده مقدمه: از پیچیده¬ترین مشکلات عصر حاضر می¬توان به مسئله¬ی کمبود مواد غذایی و پروتئینی در کشورهای در حال توسعه و به خصوص کشور خودمان اشاره کرد. افزایش جمعیت و محدودیت منابع تولیدکننده¬ی مواد خوراکی برام دام¬ها و انسان¬ها در کشور به وضوح قابل مشاهده است. کمبود خوراک دام از معضلات اساسی و قابل توّجه در صنعت دامپروری است. برای جبران این کمبود، بهره¬گیری از ضایعات کشاورزی و عمل¬آوری مناسب آنها جهت تغذیه¬ی دام یکی از روش¬های قابل قبول در کشور¬های در حال توسعه و توسعه یافته است. بدین منظور از تفاله¬ی هسته¬ی انار به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در جیره¬ی بز¬های نر نژاد آلپاین و بوئر استفاده شده و تاثیر این جیره را بر روی شاخص‌های خونی و آنتی ‌اکسیدانی این دو نژاد مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها: در این بررسی تعداد 24 راس بز نر (12 راس از نژاد بوئر و 12 راس از نژاد آلپاین)، در یک واحد دامپروری در شهرستان فردوس که در محدوده¬ی سنی، وزن، شرایط فیزیولوژیکی و متابولیکی یکسان و مرحله¬ی پروار هستند، به صورت تصادفی انتخاب شده و طی یک دوره¬ی 30 روزه، مورد تغذیه قرار گرفتند. تفاله¬ی هسته¬ی انار در سطح 8 درصد، جایگزین سبوس گندم شد. سپس از آنها خونگیری ورید وراج به عمل آمد. پس از جدا¬سازی سرم خون، آنزیم¬های کبدی، اوره، ظرفیت آنتی اکسیدان تام و پروتئین تام، شاخص پراکسیداسیون چربی (MDA) اندازه‌گیری شد.داده¬های آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل 2*2 مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج و بحث: نتایج حاصل نشان می¬دهد که استفاده از تفاله¬ی هسته¬ی انار بر روی هیچ کدام از آنزیم¬های کبدی، اوره، ظرفیت آنتی اکسیدان تام و پروتئین تام، شاخص پراکسیداسیون چربی (MDA) ، هر دو نژاد، تاثیر معنی¬داری نداشته است و فقط در صورت وجود صرفه¬ی اقتصادی می¬توان از این جایگزین استفاده نمود. نتیجه گیری کلی: با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق و عدم مشاهده¬ی تاثیر معنی¬دار در هیچ یک از شاخص¬های خونی نژاد بوئر و آلپاین، استفاده از تفاله¬ی هسته¬ی انار در سطح 8 درصد ماده¬ی خشک جیره به جای سبوس گندم، می¬تواند در جیره دام مورد استفاده قرار گیرد.

لینک ثابت مقاله

کلیدواژه‌ها: بز، تفاله¬ی هسته¬ی انار، شاخص¬های فیزیولوژیکی و آنتی اکسیدانی خون، نژاد بوئر