نویسندگان | مسعود دیدارخواه,رضا پردل,هادی سریر,سیداحسان غیاثی |
---|---|
همایش | چهارمین همایش ملی پژوهش های نوین در علوم دامی با محوریت تنش های محیطی |
تاریخ برگزاری همایش | ۲۰۲۴-۱۲-۱۸ |
محل برگزاری همایش | بیرجند |
شماره صفحات | ۰-۰ |
نوع ارائه | پوستر |
سطح همایش | داخلی |
چکیده مقاله
چکیده مقدمه: توجّه به امر تغذیه¬ی انسان در دنیای در حال توسعه¬ی امروز، یکی از مهمترین نیازهای جامعه¬ی انسانی می¬باشد. از پیچیده¬ترین مشکلات عصر حاضر می¬توان به مسئله¬ی کمبود مواد غذایی و پروتئینی در کشورهای در حال توسعه و به خصوص کشور خودمان اشاره کرد. سرعت رشد جمعیت در ایران با تولید فرآورده¬های دامی در تقابل و تعارض است، بنابراین نیاز به منابع جدید خوراک دام برای افزایش تولیدات دامی حس می-شود. اساسی¬ترین عامل در زمینه¬ی پرورش دام و طیور، تامین خوراک می¬باشد. دستیابی به روش¬های مناسب جهت تولید خوراک موردنیاز دام و طیور، با توجّه به محدودیت¬هایی که در منابع تامین مواد خوراکی وجود دارد، ضرورتی انکار ناپذیر است. بدین منظور از تفاله¬ی هسته¬ی انار به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در جیره¬ی بز¬های نر نژاد آلپاین و بوئر استفاده شده و تاثیر این جیره را بر روی بر مصرف ماده خشک و وزن بدن این دو نژاد مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها: در این بررسی تعداد 24 راس بز نر (12 راس از نژاد بوئر و 12 راس از نژاد آلپاین)، در یک واحد دامپروری در شهرستان فردوس که در محدوده¬ی سنی، وزن، شرایط فیزیولوژیکی و متابولیکی یکسان و مرحله¬ی پروار هستند، به صورت تصادفی انتخاب شده و طی یک دوره¬ی 30 روزه، مورد تغذیه قرار گرفتند. تفاله¬ی هسته¬ی انار در سطح 8 درصد، جایگزین سبوس گندم شد. با توجه به تغذیه دامها به صورت انفرادی، مقدار خوراک مصرفی هر گوسفند در کل دوره ثبت شد. بدین منظور مقدار خوراک ریخته شده در سطل غذای هر گوسفند در طول روز ثبت شد و باقیمانده خوراک هر روز نیز صبح روز بعد جمع¬آوری و در پایان دوره توزین شد. جهت کنترل وزن بدن در گروههای آزمایشی با شروع آزمایش دامها در ابتدا و انتهای دوره وزن¬کشی شدند. داده¬های آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل 2*2 مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج و بحث: نتایج حاصل نشان داد که بعد از جایگزینی تفاله¬ی هسته¬ی انار در جیره¬ی¬ دو نژاد آلپاین و بوئر، تغییرات وزن بزها و میزان مصرف ماده¬ی خشک در هر دو نژاد، از لحاظ آماری معنی¬دار نبوده است و فقط در صورت وجود صرفه¬ی اقتصادی می¬توان از این جایگزین استفاده نمود. نتیجه گیری کلی: با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق و عدم مشاهده¬ی تاثیر معنی¬دار در هیچ یک از موارد تغییرات وزن بزها و میزان مصرف ماده¬ی خشک ،نژاد بوئر و آلپاین، استفاده از تفاله¬ی هسته¬ی انار در سطح 8 درصد ماده¬ی خشک جیره به جای سبوس گندم، می¬تواند در صورت صرفه اقتصادی در جیره دام مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژهها: بز، تفاله¬ی هسته¬ی انار، مصرف ماده خشک، وزن بدن، نژاد بوئر