اثر سطوح مختلف پروتیین خام و اسیدهای آمینه (متیونین-لیزین،آرژنین و والین) بر شاخص های بیوشیمیایی خون و ریخت شناسی روده جوجه های گوشتی آرین

نویسندگانسید جواد حسینی واشان,فروغ شاهسونی,سید همایون فرهنگ فر,سیداحسان غیاثی
همایشچهارمین همایش ملی پژوهش های نوین در علوم دامی با محوریت تنش های محیطی
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۴-۱۲-۱۸
محل برگزاری همایشبیرجند
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهپوستر
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

چکیده مقدمه: محدودیت¬های زیستی و هزینه ناشی از خوراک سبب شده تا به تنظیم اسیدآمینه ضروری و پروتئین جیره توجه شود. محققان بیان کردند که مکمل خوراکی والین می تواند اثر منفی جیره¬های حاوی مقدار CP کم را در جوجه¬های گوشتی کاهش دهد، زیرا باعث می¬شود پروتئین در بدن افزایش یابد و همچنین ریخت شناسی روده جوجه¬های گوشتی بهبود پیدا کند. جیره دارای سطح پروتئین پایین¬تر و مکمل¬اسیدهای آمینه متیونین و لیزین و جیره¬های متوازن بلحاظ نسبت اسیدهای¬آمینه باعث بهبود سرعت رشد و کاهش لیپیدهای خونی و کاهش دفع نیتروژن شد. هدف از این پژوهش بررسی سطوح مختلف پروتئین¬خام و اسیدهای¬آمینه (متیونین، لیزین، والین و آرژنین) بر شاخص¬های بیوشیمیایی خون و ریخت شناسی روده جوجه گوشتی سویه آرین بود. مواد و روش ها: این آزمایش با تعداد 540 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه تجاری آرین در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 3*3 با 9 تیمار، 5 تکرار در هر تکرار 12 قطعه جوجه انجام گردید. ضرایب اسید¬های¬آمینه کل اقلام خوراک بر اساس جداول NRC مورد ارزیابی قرار گرفت. پرندگان آزمایشی با جیره‌های خوراک دارای سطح یکسان انرژی سوخت و ساز، سه سطح پروتئین خام (Cp) (90 و 95 و 100 درصد) و سه سطح اسیدهای¬آمینه¬ کل (TAA) 90، 95و 110درصد، اسیدهای¬آمینه کل براساس توصیه راهنمای پرورش سویه آرین در قالب چهار دوره آغازین (14-1 روزگی)، رشد (24-15 روزگی)، پایانی یک (35-25 روزگی) و پایانی دو ( 42-36 روزگی) تغذیه شدند. در روز ۴2 پژوهش، تعداد دو جوجه از هر تکرار به صورت تصادفی انتخاب، نمونه¬ خون از هر کدام جمع آوری و سپس کشتار شد و ریخت شناسی روده مورد اندازه¬گیری قرار گرفت. نتایج و بحث: نتایج نشان داد تیمارهای آزمایشی بر غلظت آلبومین، پروتئین¬کل و تری¬گلیسرید تاثیر معنی¬داری داشت (5/0>P). با کاهش سطح CP و افزایش سطح اسیدهای¬آمینه منجر به افزایش طول دئودنوم، ژژنوم، ایلئوم و روده کور شد (5/0>P). بر¬هم¬کنش سطح پروتئین و اسیدهای¬آمینه بر ارتفاع پرز، عرض پرز، عمق کریپت و سطح مقطع پرز اثر معنی¬داری داشت (5/0>P). نتیجه گیری کلی: نتایج نشان داد با کاهش CP جیره و افزایش سطوح اسید آمینه مکمل علاوه بر کاهش آلبومین خون بدلیل کمبود اسیدآمینه جیره منجر به افزایش طول روده می¬شود ولی در جهت بهبود عملکرد تأثیر مثبت ندارد.

لینک ثابت مقاله

کلیدواژه‌ها: آرژنین، سویه آرین، ریخت شناسی روده، شاخص بیوشیمیایی خون، والین