نویسندگان | سید جواد حسینی واشان,فروغ شاهسونی,سید همایون فرهنگ فر,سیداحسان غیاثی |
---|---|
همایش | چهارمین همایش ملی پژوهش های نوین در علوم دامی با محوریت تنش های محیطی |
تاریخ برگزاری همایش | ۲۰۲۴-۱۲-۱۸ |
محل برگزاری همایش | بیرجند |
شماره صفحات | ۰-۰ |
نوع ارائه | پوستر |
سطح همایش | داخلی |
چکیده مقاله
چکیده مقدمه: یکی از مسائل مهم در صنعت طیور افزایش مداوم حجم تولید است. در دهه¬های اخیر، چالش افزایش سرعت رشد و وزن بدن پرنده در سنین پایین مورد توجه پرورش دهندگان طیور قرار گرفته است. از طرفی افزایش هزینه¬های خوراک طیور در سال¬های جاری، بخصوص قیمت بالای کنجاله سویا، در دسترسترین و رایجترین منبع پروتئینی خوراک طیور، این چالش را سختتر میکند. تامین اسیدهای¬آمینه ضروری بویژه اسیدهای¬¬آمینه محدود کننده همزمان با تامین سطوح کافی پروتئین خام می¬تواند در افزایش راندمان تولید و کاهش خطرات زیست محیطی ناشی از دفع نیتروژن مازاد، مفید باشد. هدف از این پژوهش تعیین مناسب¬ترین سطح پروتئین¬خام و اثر سطوح مختلف اسیدهای¬آمینه (متیونین، لیزین، والین و آرژنین) بر خصوصیات رشد، جوجه گوشتی سویه آرین بود. مواد و روش ها: این آزمایش با تعداد 540 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه تجاری آرین در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 3*3 با 9 تیمار، 5 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گردید. ضرایب اسید¬های¬آمینه کل اقلام خوراک بر اساس جداول NRC مورد ارزیابی قرار گرفت. پرندگان آزمایشی با جیرههای خوراک دارای سطح یکسان انرژی سوخت و ساز، سه سطح پروتئین خام (Cp) (90 و 95 و 100 درصد) و سه سطح اسیدهای¬آمینه¬ کل (TAA) 90، 95و 110درصد، اسیدهای¬آمینه کل براساس توصیه راهنمای پرورش سویه آرین در قالب چهار دوره آغازین (14-1 روزگی)، رشد (24-15 روزگی)، پایانی یک (35-25 روزگی) و پایانی دو ( 42-36 روزگی) تغذیه شدند. در پایان هر دوره وزن کشی پرنده و مصرف خوراک جهت بررسی عملکرد و ضریب تبدیل خوراک انجام گرفت. نتایج و بحث: نتایج نشان داد در هر چهار دوره پرورش برهمکنش سطح توصیه شده پروتئین (سطح 100 درصد) با سطوح AA به خصوص سطح 100 درصد اسیدهای¬آمینه بیشترین وزن بدن را داشت (5/0>P). در دوره آغازین، پایانی1 و کل دوره(0-42 روزگی)، افزایش وزن روزانه بدن و مصرف خوراک تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (5/0>P). تیمار حاوی سطح 100 درصد Cp و سطح 110 درصد AA بیشترین افزایش وزن بدن و مصرف خوراک در کل دوره پرورش (42-0 روزگی) داشت (5/0>P). تیمار آزمایشی سطح 100 درصد Cp و سطح 110 درصد AA موجب کاهش ضریب تبدیل¬خوراک در دوره آغازین شد (5/0>P). اثرات متقابل Cp و اسیدهای-آمینه اثر معنی¬داری بر وزن سینه ، ران و پیش معده داشت (5/0>P). تیمار آزمایشی حاوی سطح پروتئین 100 درصد و سطح اسیدهای-آمینه 110 درصد در کل دوره پرورش بیشترین شاخص کارایی تولید اروپای(EPEF) را داشت(5/0>P). نتیجه گیری کلی: با توجه به نتایج آزمایش، مناسب¬ترین سطح پروتئین در جوجه گوشتی سویه آرین سطح توصیه شده (100 درصد) است. ولی کاهش سطح پروتئین و افزایش سطح اسیدهای¬آمینه منجر به بهبود بعضی از خصوصیات رشد و شاخص کارایی تولید شد.
کلیدواژهها: آرژنین، سویه آرین، جوجه گوشتی، شاخص کارایی تولید اروپایی، والین