اثر تفاله هسته انار با آنزیم و فرآوری آن با اوره بر عملکرد، فراسنجه¬های بیوشیمیایی خون و ایمنی جوجه گوشتی تحت تنش گرمایی

نویسندگانسید جواد حسینی واشان,تکتم وفائی فرد,سید همایون فرهنگ فر,سیداحسان غیاثی
نشریهتحقیقات تولیدات دامی
شماره صفحات۸۹-۹۹
شماره سریال۹
شماره مجلد۱
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۰
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهالکترونیکی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

به منظور مطالعه اثر تفاله هسته انار با آنزیم و تفاله هسته انار فرآوری شده با اوره بر عملکرد، فراسنجه­های بیوشیمیایی خون و پاسخ ایمنی جوجه­های‌ گوشتی در شرایط تنش گرمایی، 280 قطعه جوجه یکروزه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی در هفت تیمار شامل سطوح 0، 3، 6 و 9 درصد تفاله هسته انار به همراه مولتی­آنزیم تجاری و سطوح 3، 6 و 9 درصد تفاله هسته انار فرآوری شده با اوره (PPTU) با چهار تکرار و 10 قطعه پرنده توزیع شدند. برنامه تنش گرمایی از روز 25 تا 42، روزانه به مدت هفت ساعت (در درجه حرارت 35 تا 37 درجه سلسیوس) اعمال شد. نتایج نشان داد فرآوری تفاله هسته انار با اوره سبب افزایش درصد پروتئین آن از 11 به 7/15 درصد شد. در جوجه­های مورد آزمایش، تفاله انار سبب میزان افزایش وزن بدن بالاتر (1498 در مقابل 1020 گرم در شاهد) و ضریب تبدیل خوراک پایین­تر (82/1 در مقابل 56/2 در شاهد) شد. تفاله هسته انار، غلظت گلوکز خون را از mg/dL 1106 در شاهد به mg/dL 611 در سطح 9 درصد PPTU کاهش داد. فعالیت آنزیم­های کبدی شامل آلکالین فسفاتاز (6483 در مقابل U/L1667)، آسپارتات آمینوترانسفراز (8/674 در مقابل U/L9/259) و لاکتات دهیدروژناز (3288 در مقابل U/l1506) در سطوح بالاتر تفاله هسته انار در مقایسه با شاهد کاهش یافت و پاسخ ایمنی بر ضد SRBC نیز در سطح 9 درصد تفاله (25/9) و در سطح 9 درصد PPTU (5/8) در مقایسه با شاهد (75/6) بهبود یافت. یافته­های مطالعه حاضر نشان داد افزودن تفاله هسته انار با آنزیم یا فرآوری آن با اوره تا سطح 9 درصد سبب بهبود عملکرد، پاسخ ایمنی و کاهش فعالیت آنزیم­های کبدی جوجه­ گوشتی در شرایط تنش گرمایی می­شود.

لینک ثابت مقاله

tags: جوجه گوشتی، تنش گرمایی، تفاله انار، فرآوری با اوره، ضریب تبدیل، آلکالین فسفاتاز