نویسندگان | سید جواد حسینی واشان,عاطفه نوکندی,سیداحسان غیاثی,حسین نعیمی پوریونسی |
---|---|
نشریه | علوم دامی ایران |
شماره صفحات | ۲۸۵-۲۹۷ |
شماره سریال | ۵۱ |
شماره مجلد | ۴ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۲۱ |
رتبه نشریه | ISI |
نوع نشریه | الکترونیکی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
هدف از این تحقیق ارزیابی استفاده از سطوح مختلف دانه شسته و پوستکنده کینوا بر عملکرد رشد و شاخصهای لاشه و ریختشناسی روده در جوجههای گوشتی بود. در این آزمایش از تعداد 280 قطعه جوجه یکروزه نر سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار و 4 تکرار و 10 قطعه در هر تکرار استفاده شد. گروههای آزمایشی شامل گروه شاهد (فاقد کینوا)، سه سطح 4، 8 و 12 درصد دانه شسته کینوا و سه سطح 4، 8 و 12 درصد دانه پوستکنده کینوا بودند. دادههای عملکردی شامل وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک در دورههای آغازین (1-10 روزگی)، رشد (11-24 روزگی) و پایانی (25-42 روزگی) رکوردبرداری شدند. نتایج نشان داد استفاده از دانه پوستکنده کینوا، وزن بدن و مصرف خوراک را افزایش و ضریب تبدیل خوراک را در مقایسه با شاهد کاهش داد (05/0P<). افزودن 4 درصد دانه پوستکنده کینوا به جیره جوجههای گوشتی، وزن نسبی اجزای لاشه شامل سینه و ران را افزایش و چربی شکمی را در مقایسه با شاهد کاهش داد (05/0P<). استفاده از دانه کینوا در جیره جوجههای گوشتی بر وزن نسبی قلب و کبد اثر نداشت و وزن نسبی بورس فابرسیوس در جوجه¬های تغذیه شده با سطوح مختلف دانه شسته و پوستکنده کینوا از گروه شاهد بالاتر بود (05/0P<). استفاده از دانه شسته یا پوستکنده کینوا تا سطح 12 درصد اثر منفی بر عملکرد جوجههای گوشتی نداشت. استفاده از دانه فرآوریشده کینوا در سطح 4 درصد سبب افزایش عمق کریپت و ارتفاع پرز ژژنوم در مقایسه با شاهد شد (05/0P<). افزودن دانه فرآوریشده کینوا بر عرض پرز ژژنوم، گوارشپذیری پروتئین و چربی اثر نداشت. بنابراین استفاده از دانه فرآوریشده کینوا تا سطح 12 درصد اثر منفی بر گوارش¬پذیری مواد مغذی نداشت و باعث بهبود ریختشناسی ژژنوم ¬شد.
tags: راندمان لاشه، ضریب تبدیل خوراک، عمق کریپت، کلسترول، کینوا.