رزومه وب سایت شخصی


سیداحسان غیاثی

سیداحسان غیاثی

دانشیار

دانشکده: کشاورزی

گروه: علوم دامی

مقطع تحصیلی: دکترای تخصصی

سال تولد: ۱۳۶۳

رزومه وب سایت شخصی
سیداحسان غیاثی

دانشیار سیداحسان غیاثی

دانشکده: کشاورزی - گروه: علوم دامی مقطع تحصیلی: دکترای تخصصی | سال تولد: ۱۳۶۳ |

My affiliation

گروه علوم دامی- دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند - بیرجند - ایران

گروه پژوهشی تنش های محیطی در علوم دامی - دانشکده کشاورزی- دانشگاه بیرجند - بیرجند - ایران

نمایش بیشتر

Effect of dried and ensiled pomegranate by-pr oduct on performance, blood metabolites and meat quality of Balochi lambs

نویسندگانS.Ehsan Ghiasi,seyed Mohsen Hashemi Kondori,Reza Vakili
نشریهJournal of the Hellenic Veterinary Medical Society
شماره صفحات9234-9246
شماره سریال76
شماره مجلد2
ضریب تاثیر (IF)0.085
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار2025
نوع نشریهالکترونیکی
کشور محل چاپیونان
نمایه نشریهISI،JCR،Scopus

چکیده مقاله

This study aimed to investigate the addition of dried and ensiled pomegranate by-products on the performance, rumen parameters, blood metabolites and meat quality of Balochi ram lambs. A total of 18 lambs at 90 d age with similar body weight (BW, 28.0±3.5 kg) with 6 replicates per treatment were used. The experimental treatments including 1) Control, 2) 20% of dried pomegranate by-product, 3) 20% of ensiled pomegranate by-product. According to the results, it was found that the use of pomegranate by-products does not have a significant effect on daily weight gain, feed consumption and feed conversion ratio (P>0.05). Except the constant rate of gas production, other rumen parameters were significantly affected by the experimental treatments (P<0.05). Furthermore, the use of pomegranate by-products had a significant effect on blood cholesterol (P<0.05). Moreover, the dietary treatments have no significant effect on meat traits and its components (P>0.05). The overall results showed that ensiling pomegranate by-products could reduce the amount of tannin in them to a greater extent.

لینک ثابت مقاله