Authors | مجید جامی الاحمدی,سمیرا قلی پورنویری,غلامرضا زمانی |
---|---|
Journal | فرآیند و کارکرد گیاهی |
Page number | ۹۱-۱۰۸ |
Serial number | ۹ |
Volume number | ۳۹ |
Paper Type | Full Paper |
Published At | ۲۰۲۱ |
Journal Grade | Scientific - research |
Journal Type | Electronic |
Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
Journal Index | isc |
Abstract
تنش رطوبتی، یکی از مهمترین عوامل کاهشدهنده عملکرد محصولات زراعی ازجمله گیاهان دانه روغنی در کشورمان است. ازاینرو این تحقیق باهدف مطالعه تأثیر سطوح مختلف رطوبتی بر محتوای اسیدآمینه متیونین، پرولین، قند محلول و پروتئین برگ کنجد در سال زراعی 1397 بهصورت اسپلیت پلات -فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. در این آزمایش سطوح رطوبتی در سه سطح شامل: 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی کنجد بهعنوان فاکتور اصلی و محلولپاشی نیترات کلسیم در سه سطح 0-5 و 10 میلیمولار و پوترسین در دو سطح (5/0 میلیمولار و محلولپاشی با آب) بهعنوان فاکتور فرعی موردبررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برهمکنش سطوح رطوبتی، نیترات کلسیم و پوترسین برای اسیدآمینه متیونین، لیزین، پرولین و عملکرد دانه معنیدار بودند بیشترین مقدار اسیدآمینه متیونین 060/0 میلیگرم بر گرم وزنتر در صورت محلولپاشی نیترات کلسیم 10 میلیمولار و با مصرف پوترسین در سطوح رطوبتی 50% نیاز آبی بهدست آمد. برهمکنشهای دوگانه نیترات کلسیم و پوترسین، سطوح رطوبتی و پوترسین و همچنین سطوح رطوبتی و نیترات کلسیم بر قند محلول و پروتئین برگ معنیدار بود. بهطورکلی کاربرد محلولپاشی نیترات کلسیم و پوترسین بهترین تیمار در جهت کاهش تأثیرات سطوح رطوبتی در گیاه کنجد بود که نشاندهنده وجود رابطه همافزایی بین آنها در کاهش اثرات ناشی از سطوح رطوبتی است.
tags: پرولین، قند محلول، کنجد، متیونین، محلولپاشی