بررسی اثر کشت مخلوط افزایشی زیره سبز Cuminum cyminum L با زعفران Crocus sativus L در شرایط وجین علفهای هرز بر برخی صفات کمی و کیفی زعفران

نویسندگانسهراب محمودی,عباس قربانی,حمیدرضا فلاحی,سیدوحید اسلامی
همایشهفتمین همایش ملی زعفران
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۴-۱۱-۱۳
محل برگزاری همایشبیرجند
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهپوستر
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

کشت مخلوط زعفران با دیگر گیاهان، به عنوان یک راهکار مؤثر در مواجهه با چالشهای اقلیمی، میتواند به افزایش عملکرد و بهبود شرایط رشد زعفران کمک کند. به منظور بررسی اثر کشت مخلوط افزایشی زیره سبز با زعفران در شرایط وجین علفهای هرز بر برخی صفات کمی و کیفی زعفران شامل تعداد گل، طول و وزن گل، طول کلاله، محتوای کروسین، سافرانال و پیکروکروسین، آزمایشی در سال زراعی 1۴۰1 -1۴۰2در مزرعه زعفران واقع در شهرستان درمیان استان خراسان جنوبی، شهر قهستان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۴تیمار و 3تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه تیمار کشت زیره سبز در داخل مزرعه زعفران با تراکم های ۶۰ ،3۰و 12۰بوته در هر مترمربع و تیمار کشت خالص زعفران بود. نتایج حاصل از مقایسه میانگین داده ها نشان داد که اثر تراکم زیره سبز در مخلوط با زعفران بر محتوای پیکروکروسین و تعداد، وزن تر و طول گل زعفران، معنادار بود. بالاترین میزان تعداد و وزن تر گل زعفران به ترتیب برابر 9/۰۴عدد گل در مترمربع و ( 3/8گرم در مترمربع) در تیمارخالص زعفران حاصل شد که با تمام تیمارهای مخلوط، اختلاف معناداری داشت. پایین ترین میزان طول کلاله، تعداد، وزن تر و طول گل زعفران در مخلوط زعفران با 12۰بوته زیره سبز در مترمربع بدست آمد. همچنین بالاترین محتوای کروسین، سافرانال و پیکروکروسین زعفران در تیمار خالص زعفران حاصل شد. اگر چه که در کشت خالص زعفران به لحاظ خصوصیات کمی ( وزن و تعداد گل) و کیفی، بیشترین اعداد بدست آمد لکن مخلوط زیره سبز با زعفران در تراکم های 3۰و ۶۰بوته زیره سبز در مترمربع که توانسته است استاندارد های کیفی لازم زعفران را نیز ثبت نماید، به عنوان گیاه همراه زعفران استفاده گردد. با این وجود، لازم است تا شاخص های زراعی و اقتصادی این نوع مخلوط مورد بررسی بیشتر قرار گیرد

لینک ثابت مقاله

کلیدواژه‌ها: پیکروکروسین، سافرانال، کروسین،کلاله، گل زعفران