| نویسندگان | سهراب محمودی,علیجان سالاریان,محمدعلی بهدانی,حامد کاوه |
| نشریه | پژوهش های زعفران |
| شماره صفحات | 31-47 |
| شماره سریال | ۱۱ |
| شماره مجلد | ۱ |
| نوع مقاله | Full Paper |
| تاریخ انتشار | ۲۰۲۳ |
| نوع نشریه | چاپی |
| کشور محل چاپ | ایران |
| نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
ا هدف بررسی اثر سطوح کود زیستی، نانو کود آهن و شوری آب آبیاری بر عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیکی زعفران،
آزمایشی بصورت فاکتوریل دو عاملی (کود زیستی و نانو ذرات آهن) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در
شهرستان تربت حیدریه در سال زراعی 1397-98اجرا شد و مورد تجزیه مرکب در مکان (شوری) قرار گرفت. عامل کود
زیستی در چهار سطح صفر، 1000 ،500و 1500کیلوگرم درهکتار و عامل کود نانو ذرات آهن در دو سطح عدم مصرف و کاربرد
چهار لیتر در هکتار بودند که در دو مکان با شرایط متفاوت شوری آب آبیاری ( 2/29و 4/49دسیزیمنس برمتر) بررسی شدند.
نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد کلاله، در شرایط آبیاری با شوری 2/29دسیزیمنس بر متر حاصل شد ولی در این سطح
شوری، بین سطوح کاربرد و عدم کاربرد نانو کود آهن اختلاف معنیداری مشاهده نشد. در شرایط آبیاری با شوری 4/49دسی-
زیمنس بر متر، کاربرد نانو کود آهن در مقایسه با عدم کاربرد آن، باعث افزایش معنیدار 32/8درصدی عملکرد کلاله شد و
همچنین بطور معنیداری سبب افزایش میزان کلروفیل bو محتوی نسبی آب ) (RWCشد. در هردو شرایط آبیاری، با افزایش
مقادیر کود زیستی، میزان کاروتنوئیدها بطور معنیداری افزایش یافت و در تمامی سطوح کود زیستی، کاربرد نانو کود آهن،
نسبت به شرایط عدم کاربرد آن، سبب افزایش معنی دار کاروتنوئیدها شد. در شرایط آبیاری با شوری 4/49دسیزیمنس بر متر
و در سطوح صفر و 500کیلوگرم درهکتار کود زیستی، کاربرد نانو کود آهن، بطور معنیداری از افزایش پرولین جلوگیری و از
نشت بیشتر الکترولیتها ممانعت کرد. درمجموع، درصورت آبیاری زعفران با آب شور، استفاده از کودهای زیستی و نانو کود
آهن جهت بهبود خصوصیات فیزیولوژیک توصیه میشود
لینک ثابت مقاله