نویسندگان | مهدی مقرنسی,صدیقه طاهرزاده,آیت کائیدی,بهرام رسولیان |
---|---|
نشریه | پژوهش های فیزیولوژی و مدیریت در ورزش |
شماره صفحات | ۹۱-۱۰۳ |
شماره سریال | ۱۳ |
شماره مجلد | ۱ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۲۱ |
رتبه نشریه | علمی - ترویجی |
نوع نشریه | الکترونیکی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
یکی از عوامل مهم در ابتلا به انواع بیماری¬ها اضافه وزن و چاقی است. FNDC5 بیان ژن پروتئین آیریزین در بافت چربی است. هدف از مطالعه حاضر تعیین تأثیر 6 هفته تمرین هوازی و مصرف عصاره آبی دانه زیره سیاه بر بیان ژن پروتئین FNDC5، سطح سرمی آیریزین موش¬های صحرایی نر چاق بود. در این مطالعه تجربی، از 24 سر موش صحرایی نر چاق شده، به دنبال 12 هفته رژیم غذایی پرچرب استفاده شد، که به طور تصادفی به 4 گروه 1. کنترل رژیم پرچرب 2. رژیم پرچرب + تمرین 3. رژیم پرچرب + عصاره زیره سیاه 4. گروه رژیم پرچرب + تمرین + عصاره زیره سیاه تقسیم شدند. گروه¬های تمرین 5 روز در هفته به مدت 6 هفته تمرین هوازی (تقریباً معادل70٪ - 50% VO2max) انجام دادند. بیان ژن FNDC5، سطح سرمی آیریزین و وزن بدن اندازه¬گیری شد. داده¬ها با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری 05/0>α تحلیل شدند. نتایج افزایش معنی¬دار بیان ژن FNDC5 و سطح سرمی آیریزین (05/0>P) و کاهش معنی¬دار وزن بدن را در گروه رژیم پرچرب + تمرین + عصاره زیره سیاه نسبت به سایر گروه¬ها (05/0>P) و افزایش معنی¬دار بیان ژن FNDC5 گروه تمرین نسبت به گروه کنترل نشان داد (05/0>P). بنابراین، به نظر می¬رسد تمرین هوازی با شدت متوسط و مصرف عصاره آبی زیره سیاه با افزایش بیان ژن FNDC5 و سطح سرمی آیریزین می تواند موجب کاهش وزن و خطرات ناشی از چاقی شود.
tags: آیریزین، تمرین هوازی، زیره سیاه، ژن FNDC5