رزومه


محمد ساغری

محمد ساغری

استادیار

بازنشسته

دانشکده: منابع طبیعی و محیط زیست

گروه: مرتع و آبخیزداری

مقطع تحصیلی: دکترای تخصصی

رزومه
محمد ساغری

استادیار محمد ساغری

بازنشسته
دانشکده: منابع طبیعی و محیط زیست - گروه: مرتع و آبخیزداری مقطع تحصیلی: دکترای تخصصی |

بررسی کمی و کیفی اسیدهای چرب در بذر دو گونه گیاهی شورپسند Salicornia herbacea L. و Suaeda fruticosa (L.) Forssk. به عنوان منبع روغن خوراکی

نویسندگانمحمد ساغری,مریم شاهی,احسان زندی اصفهان,کامکار جایمند
نشریهتحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
شماره صفحات233-143
شماره سریال۳۳
شماره مجلد۲
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۱۷
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

تقریباً در تمام مناطق جهان به ویژه در مناطق خشک، موضوع شوری خاک در اثر عوامل طبیعی و انسانی در حال تبدیل شدن به یک مشکل عمده است. رشد سریع جمعیت، کمبود آب و افزایش شوری اراضی، عامل تهدید کننده¬ای برای منابع غذایی محسوب می شود. استفاده از گیاهان مقاوم به شوری و خشکی یکی از راهکارهای مهم مدیریتی در تولید مواد غذایی می باشد. گیاهان شورپسند (هالوفیتها) از جمله این گیاهان هستند و قابلیت کاربرد در تولید بذر، روغن و تولید گیاهان دارویی و علوفه را دارند. این پژوهش برای بررسی ویژگیهای کمی و کیفی روغن، از جمله شناسایی اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع در دو گیاه شورپسند Suaeda fruticosa (L.) Forssk و Salicornia herbacea L انجام شد. بدین منظور بذرهای مورد مطالعه از ایستگاه تحقیقات گرمسار و کال شور جمع آوری شدند. در این تحقیق برای نمونه گیری از جامعه مورد مطالعه از روش تصادفی با استفاده از پلات گذاری تکراردار استفاده شد. اندازه گیری بازده روغن با استفاده از روش سوکسوله و با استفاده از حلال انجام شد. پس از تهیه متیل استر روغن با دستگاه کروماتوگرافی گازی(GC) مورد تجزیه قرار گرفت. سپس اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و بر اساس داده های بدست آمده میانگین ها با استفاده از آزمون LSD در سطح 5% مقایسه شدند. میانگین بازده روغن در گیاه fruticosa Suaeda 76/30% و در گیاه Salicornia herbacea برابر 88/13% شد. در هر دو نمونه گیاهی اسید چرب اشباع غالب پالمتیک اسید و اسید چرب غیراشباع غالب لینولئیک اسید بود. نتایج بیانگر آن است که گیاه Suaeda fruticose با توجه به بازده بالای روغن و همچنین مقدار و ترکیب اسیدهای چرب غیر اشباع قابل رقابت با دیگر دانه های روغنی بوده و قابلیت این را دارد که به عنوان منبع جدید روغن خوراکی مورد استفاده قرار گیرد.

لینک ثابت مقاله