بررسی شرایط جیره استاندارد و جیره رقیق‌شده با و بدون مکمل اُرگاسید بر عملکرد، خصوصیات لاشه و متابولیت‌های خون جوجه‌های گوشتی در شرایط تنش گرمایی.

نویسندگانسیدمحمد حسینی,زهرا تهامی
نشریهزیست شناسی جانوری
شماره صفحات۱۴۹-۱۶۲
شماره سریال۱۵
شماره مجلد۳
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۳
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

به منظور بررسی اثر مصرف مکمل اُرگاسید در شرایط تنش گرمایی همراه با جیره­های استاندارد و رقیق­شده بر عملکرد، خصوصیات لاشه و متابولیت­های خون جوجه­های گوشتی سویه راس 308 به مدت 42 روز انجام گرفت. آزمایش از سن 10 روزگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 8 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره استاندارد (شاهد)، 2- جیره رقیق­شده + 3/0 درصد مکمل اُرگاسید، 3- جیره استاندارد + شرایط تنش گرمایی، 4- جیره استاندارد + 3/0درصد مکمل اُرگاسید، 5- جیره استاندارد + 3/0 درصد اُرگاسید + شرایط تنش گرمایی و 5- جیره رقیق­شده + 3/0درصد مکمل اُرگاسید + شرایط تنش گرمایی. نتایج نشان داد مصرف مکمل ارگاسید در شرایط تنش گرمایی سبب حفظ مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراکی در حد استاندارد شد. مصرف ارگاسید سبب بهبود کیفیت لاشه و وزن نسبی ران در مقایسه در شرایط تنش گرمایی شد. مصرف ارگاسید در شرایط تنش گرمایی منجر به افزایش وزن نسبی دئودنوم، ژژنوم و ایلئوم در مقایسه به عدم مصرف شد. مصرف ارگاسید در شرایط تنش در مقایسه با تیمارهایی که در تنش ارگاسید دریافت نکردند، سبب افزایش طول نسبی ایلئوم شد در حالی که طول نسبی دئودنوم و ژژنوم تحت تاثیر قرار نگرفت. مصرف ارگاسید منجر به حفظ اسیدیته سنگدان، چینه­دان، دئودنوم و ژژنوم در تیمارهایی که در شرایط تنش گرمایی قرار داشتند در مقایسه با تیمار شاهد شد. مصرف ارگاسید تاثیری بر روی هیچ یک از فراسنجه­­های خونی نداشت. با توجه به این یافته­ها می­توان نتیجه گرفت مصرف مکمل ارگاسید در شرایط تنش گرمایی در جیره­های رقیق­شده با بهبود سلامت و وضعیت دستگاه گوارش منجر به حفظ عملکرد پرنده در حد معمول و استاندارد می­شود.

لینک ثابت مقاله

tags: تنش گرمایی جوجه‌های گوشتی جیره رقیق‌شده مکمل اُرگاسید