نویسندگان | سیدمحمد حسینی,زهرا تهامی |
---|---|
نشریه | زیست شناسی جانوری |
شماره صفحات | ۱۴۹-۱۶۲ |
شماره سریال | ۱۵ |
شماره مجلد | ۳ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۲۳ |
نوع نشریه | چاپی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
به منظور بررسی اثر مصرف مکمل اُرگاسید در شرایط تنش گرمایی همراه با جیرههای استاندارد و رقیقشده بر عملکرد، خصوصیات لاشه و متابولیتهای خون جوجههای گوشتی سویه راس 308 به مدت 42 روز انجام گرفت. آزمایش از سن 10 روزگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 8 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره استاندارد (شاهد)، 2- جیره رقیقشده + 3/0 درصد مکمل اُرگاسید، 3- جیره استاندارد + شرایط تنش گرمایی، 4- جیره استاندارد + 3/0درصد مکمل اُرگاسید، 5- جیره استاندارد + 3/0 درصد اُرگاسید + شرایط تنش گرمایی و 5- جیره رقیقشده + 3/0درصد مکمل اُرگاسید + شرایط تنش گرمایی. نتایج نشان داد مصرف مکمل ارگاسید در شرایط تنش گرمایی سبب حفظ مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراکی در حد استاندارد شد. مصرف ارگاسید سبب بهبود کیفیت لاشه و وزن نسبی ران در مقایسه در شرایط تنش گرمایی شد. مصرف ارگاسید در شرایط تنش گرمایی منجر به افزایش وزن نسبی دئودنوم، ژژنوم و ایلئوم در مقایسه به عدم مصرف شد. مصرف ارگاسید در شرایط تنش در مقایسه با تیمارهایی که در تنش ارگاسید دریافت نکردند، سبب افزایش طول نسبی ایلئوم شد در حالی که طول نسبی دئودنوم و ژژنوم تحت تاثیر قرار نگرفت. مصرف ارگاسید منجر به حفظ اسیدیته سنگدان، چینهدان، دئودنوم و ژژنوم در تیمارهایی که در شرایط تنش گرمایی قرار داشتند در مقایسه با تیمار شاهد شد. مصرف ارگاسید تاثیری بر روی هیچ یک از فراسنجههای خونی نداشت. با توجه به این یافتهها میتوان نتیجه گرفت مصرف مکمل ارگاسید در شرایط تنش گرمایی در جیرههای رقیقشده با بهبود سلامت و وضعیت دستگاه گوارش منجر به حفظ عملکرد پرنده در حد معمول و استاندارد میشود.
tags: تنش گرمایی جوجههای گوشتی جیره رقیقشده مکمل اُرگاسید