تأثیر کنسانتره کود مرغ بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی و متابولیت‌های ثانویه زعفران (Crocus sativus L.)

نویسندگانمحمد حسین امینی فرد,زهره قلی زاده
نشریهفناوری تولیدات گیاهی
شماره صفحات۸۷-۹۵
شماره سریال۱۹
شماره مجلد۲
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۰
رتبه نشریهISI
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

به‌منظور بررسی اثر سطوح مختلف کنسانتره کود مرغی بر خصوصیات کیفی زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 1394-1393 اجرا گردید. فاکتور آزمایشی شامل سطوح مختلف کنسانتره کود مرغی (صفر، پنج، 10 و 15 تن در هکتار) بود. براساس نتایج به‌دست‌آمده، تیمار کودی اثر معنی‌داری بر میزان فنل و آنتوسیانین گلبرگ و مواد مؤثره کلاله زعفران (کروسین، پیکروکروسین و سافرانال) داشت، به‌طوری‌که بالاترین مقادیر فنل کل و آنتوسیانین (به‌ترتیب، 078/9 و 70/26 میلی‌گرم در صد گرم وزن خشک) از تیمار پنج تن کنسانتره کود مرغ در هکتار حاصل شد، اما فعالیت آنتی‌اکسیدانی گلبرگ تحت تأثیر کود قرار نگرفت. هم‌چنین بیش‌ترین محتوی کروسین به میزان 24/86 درصد از تیمار 15 تن در هکتار، پیکروکروسین به میزان 53/65 درصد از تیمار 10 تن در هکتار و سافرانال به میزان 92/29 درصد از تیمار پنج تن در هکتار کنسانتره کود مرغ حاصل شد که به‌ترتیب 57، 81 و 29 درصد بالاتر از تیمار شاهد بودند. ولی، بین سطوح پنج، 10 و 15 تن در هکتار در این صفات، تفاوت معنی‌داری یافت نشد. بنابراین، نتایج نشان داد که کنسانتره کود مرغ (پنج تن در هکتار) اثرات سودمندی بر ترکیبات آنتی اکسیدانی و مواد مؤثره زعفران داشت.

لینک ثابت مقاله

tags: زعفران آنتی‌اکسیدان کود آلی کروسین پیکروکروسین