نویسندگان | محمد حسین امینی فرد,زهره قلی زاده |
---|---|
نشریه | فناوری تولیدات گیاهی |
شماره صفحات | ۸۷-۹۵ |
شماره سریال | ۱۹ |
شماره مجلد | ۲ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۲۰ |
رتبه نشریه | ISI |
نوع نشریه | چاپی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
بهمنظور بررسی اثر سطوح مختلف کنسانتره کود مرغی بر خصوصیات کیفی زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 1394-1393 اجرا گردید. فاکتور آزمایشی شامل سطوح مختلف کنسانتره کود مرغی (صفر، پنج، 10 و 15 تن در هکتار) بود. براساس نتایج بهدستآمده، تیمار کودی اثر معنیداری بر میزان فنل و آنتوسیانین گلبرگ و مواد مؤثره کلاله زعفران (کروسین، پیکروکروسین و سافرانال) داشت، بهطوریکه بالاترین مقادیر فنل کل و آنتوسیانین (بهترتیب، 078/9 و 70/26 میلیگرم در صد گرم وزن خشک) از تیمار پنج تن کنسانتره کود مرغ در هکتار حاصل شد، اما فعالیت آنتیاکسیدانی گلبرگ تحت تأثیر کود قرار نگرفت. همچنین بیشترین محتوی کروسین به میزان 24/86 درصد از تیمار 15 تن در هکتار، پیکروکروسین به میزان 53/65 درصد از تیمار 10 تن در هکتار و سافرانال به میزان 92/29 درصد از تیمار پنج تن در هکتار کنسانتره کود مرغ حاصل شد که بهترتیب 57، 81 و 29 درصد بالاتر از تیمار شاهد بودند. ولی، بین سطوح پنج، 10 و 15 تن در هکتار در این صفات، تفاوت معنیداری یافت نشد. بنابراین، نتایج نشان داد که کنسانتره کود مرغ (پنج تن در هکتار) اثرات سودمندی بر ترکیبات آنتی اکسیدانی و مواد مؤثره زعفران داشت.
tags: زعفران آنتیاکسیدان کود آلی کروسین پیکروکروسین