تأثیر دگرآسیبی عصاره نرگس (Narcissus tazetta L.) برخصوصیات جوانه‌زنی، رشدی و فیزیولوژیک اگروپیرون (Agropyron repens) و یولاف وحشی (Avena fatua)

نویسندگانحسن بیات,علی ناصری مقدم,محمد حسین امینی فرد
نشریهعلوم و تحقیقات بذر ایران
شماره صفحات۴۵۷-۴۶۹
شماره سریال۶
شماره مجلد۴
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۰
رتبه نشریهISI
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

این تحقیق با هدف بررسی اثرات دگرآسیبی عصاره آبی سوخ و برگ نرگس (Narcissus tazetta L.) بر برخی خصوصیات جوانه‌زنی، رشدی و فیزیولوژیکی دو علف‌هرز اگروپیرون (Agropyron repens) و یولاف وحشی (Avena fatua) انجام شد. برای این منظور دو آزمایش مجزا در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط آزمایشگاه و گلخانه در سال 1396 اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح عصاره آبی سوخ و برگ نرگس (1، 2 و 3 درصد وزنی- حجمی) به­همراه شاهد (آب مقطر) بود. نتایج نشان داد افزایش غلظت عصاره سوخ و برگ سبب کاهش درصد و سرعت جوانه‌زنی بذور، طول ریشه، ارتفاع گیاه و محتوای کلروفیل a، b و کل اگروپیرون و یولاف شد ولی قندهای محلول کل و فعالیت آنتی اکسیدانت افزایش یافتند. غلظت 3 درصد عصاره سوخ مقادیر درصد جوانه‌زنی، طول ریشه، ارتفاع گیاه و کلروفیل کل را در گیاه اگروپیرون به­ترتیب 81، 42، 38 و 49 درصد و در گیاه یولاف به­ترتیب 63، 44 ، 36 و 40 درصد در مقایسه با تیمار شاهد کاهش داد. نتایج این تحقیق نشان داد که می‌توان از اثرات دگرآسیبی عصاره سوخ و برگ نرگس برای کنترل بیولوژیک این دو علف‌‌هرز استفاده کرد.

لینک ثابت مقاله

tags: برگ سوخ علف‌ هرز گلخانه فعالیت آنتی اکسیدانت قندهای محلول کل