نویسندگان | سید همایون فرهنگ فر,سهیلا شبخوان شوکت آباد,مسلم باشتنی |
---|---|
نشریه | پژوهشهای علوم دامی ایران |
شماره صفحات | ۴۲۳-۴۳۵ |
شماره سریال | ۱۲ |
شماره مجلد | ۴ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۲۰ |
رتبه نشریه | علمی - پژوهشی |
نوع نشریه | الکترونیکی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
هدف از این پژوهش، بررسی جایگزینی کنجاله کنجد با کنجاله سویا به عنوان یک فراورده فرعی فراوان و در دسترس و همچنین غنی از ترکیبات مفید نظیر اسیدهای چرب ضروری و آنتیاکسیدانها در تغذیه برههای پرواری بود. در این آزمایش 21 رأس بره نر نژاد بلوچی با میـانگین وزنـی 3±30 کیلوگرم به طور تصادفی در 3 گروه قرار داده شد و هر گروه با یکی از سه جیره آزمایشی که حاوی سطوح مختلف کنجاله کنجـد بـود تغذیـه شـدند. جیرههای آزمایشی عبارت بودند از: 1 -جیره شاهد، جیره فاقد کنجاله کنجد (حاوی 12 درصد سویا) 2 -جیره دوم حاوی 6 درصد کنجالـه کنجـد کـه جایگزین نصف سویا شد (حاوی 6 درصد کنجاله کنجد+6 درصد کنجاله سویا) 3 -جیره سوم حاوی 12 درصد کنجاله کنجد بـود کـه بـه طـور کامـل جایگزین کنجاله سویا شد. دوره آزمایش 75 روز بود و برهها در پایان دوره آزمایش کشتار شدند. نتایج نشان داد کنجاله کنجد تاثیری بر مصرف خوراک، افزایش وزن و قابلیت هضم مواد مغذی نداشت. نتایج مربوط به الگوی اسیدهای چرب عضله کاهش اسیدهای چـرب 16:C و 18:C را در جیـره هـای محتوی کنجاله کنجد نشان داد، همچنین واکسینیک اسید (VA (1:C18 11-trans و رومینیک اسید (RA(2:11C18-trans 9-cis CLA با افـزایش سطح کنجاله کنجد به طور معنیداری افزایش یافت. کنجاله کنجد باعث افزایش MUFA ،PUFA ،SFA:MUFA و SFA:PUFA و کـاهش SFA و AI شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد جایگزین کردن کنجاله کنجد با سویا بدون تاثیر منفی بر عملکرد تا سطح 12 درصد، منجـر بـه بهبـود ارزش تغذیهای گوشت شد.
tags: اسیدهای چرب، قابلیت هضم، کنجاله کنجد