اثر سطوح مختلف سرخارگل بر عملکرد، مصرف خوراک، متابولیت های خونی و پارامترهای سیستم ایمنی گوساله های شیری

نویسندگانسید همایون فرهنگ فر,رضا گنجوی,مسلم باشتنی,عباسعلی ناصریان,هادی سریر
نشریهپژوهش های علوم دامی
شماره صفحات۱۱۳-۱۲۳
شماره سریال۳۲
شماره مجلد۱
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۲
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهالکترونیکی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

زمینه مطالعاتی: با توجه به کاربرد سرخارگل در طب سنتی برای درمان بیماریهای عفونی و برای تحریک سیستم ایمنی انتظار میرود استفاده از عصاره سرخارگل در گوسالههای شیری اثرات مفیدی بر عملکرد و سیستم ایمنی گوسالهها داشته باشد. هدف: این مطالعه برای بررسی اثرات سطوح مختلف سرخارگل بر عملکرد، مصرف خوراک، متابولیتهای خونی و پارامترهای سیستم ایمنی گوسالههای شیری انجام شد. مواد وروشها : در این آزمایش تعداد 32 راس گوساله شیری یک روزه جنس ماده در قالب طرح آزمایشی کامال تصادفی به چهار تیمار آزمایشی با 8 تکرار در هر تیمار اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی 1 تا 4 به ترتیب میزان 0 ، 375 ،700 و 1050 میلی گرم در روز از طریق شیر مایع) تا زمان شیرخوارگی( و آب ) در دوره بعد از شیرگیری( دریافت کردند. اندازهگیری مصرف خوراک بصورت روزانه و وزن بدن و خونگیری بصورت ماهانه از زمان تولد تا 90 روزگی انجام شد. نتایج: مصرف خوراک در دوره قبل و بعد از شیرگیری و در کل دوره آزمایش تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. اثر تیمارهای آزمایشی بر وزن و متابولیتهای خونی معنیدار نبود. تفاوت غلظت ایمینوگلوبولینG در تیمار 4 بطور معنیداری نسبت به تیمار 1 و 2 باالتر بود)05/0<P )اما غلظت آن بین تیمارهای 3 و 4 معنیدار نبود. غلظت اینترلوکین 10 در تیمار4 بطور معنیداری نسبت به تیمار1 باالتر بود)05.0<P .)فاکتورنکروز توموری آلفا بطور معنیداری در تیمار 4 نسبت به تیمار 1 باالتر بود)05.0<p .)نتیجهگیری نهایی: سطوح سرخارگل استفاده شده در این آزمایش بر عملکرد، مصرف خوراک و متابولیتهای خونی گوسالههای شیری اثر نداشت اما پارامترهای مربوط به سیستم ایمنی گوسالههای شیری مورد مطالعه در این آزمایش را بهبود بخشید.

لینک ثابت مقاله

tags: سرخارگل، سیستم ایمنی، عملکرد، گوسالههای شیری، متابولیتهای خونی