مطالعه اثر هورمون جیبرلیک‌اسید و کشت پُرتراکم بر مواد مؤثره و فعالیت آنتی‌اکسیدانی گیاه دارویی زعفران (Crocus sativus L.)

نویسندگانمحمد حسین امینی فرد,معصومه شاکری,محمدعلی بهدانی,سید جلال طباطبایی
همایشهفتمین همایش ملی زعفران
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۴-۱۱-۱۳
محل برگزاری همایشبیرجند
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهسخنرانی
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

به¬منظور بررسی تأثیر هورمون جیبرلیک¬¬اسید و کشت پُر تراکم بر فعالیت آنتی¬اکسیدانی و مواد مؤثره زعفران، آزمایشی به¬صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 96-1395 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح جیبرلیک¬¬اسید (صفر و 20 پی¬پی¬ام) و سه سطح تراکم کاشت (100، 200 و 300 بنه در متر¬¬مربع) با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد تیمار جیبرلیک¬¬اسید اثر معنی¬داری بر اکثر صفات داشت، به¬طوری¬که بیشترین میزان فنول و فعالیت آنتی¬اکسیدانی به¬ترتیب 7/629 میلی¬گرم در صد گرم وزن خشک و 5/39 درصد از تیمار مصرف اسید‌جیبرلیک به-دست آمد. همچنین نتایج بیانگر اثر معنی¬دار اسید¬جیبرلیک در سطح یک درصد بر میزان آنتوسیانین کلاله بود، به¬طوری¬که میزان این صفت، 24 درصد در تیمار اسید¬جیبرلیک بیشتر از شاهد بود. مواد مؤثره زعفران نیز تحت تأثیر اسید¬جیبرلیک قرار گرفت، به¬طوری¬که بیشترین میزان سافرانال (5/32 درصد)، کروسین (4/140 درصد) و پیکروسین (1/58 درصد) از تیمار مصرف اسید¬جیبرلیک و کمترین میزان آنها از تیمار شاهد حاصل شد. تیمار تراکم کاشت تنها بر بعضی مواد مؤثره (سافرانال و پیکروسین) در سطح یک درصد معنی¬دار بود و بیشترین آنها به¬ترتیب به¬میزان 55/33 و 96/58 درصد از تراکم کاشت 100 بنه در مترمربع مشاهده شد، امّا روی سایر صفات تأثیر معنی¬داری نداشت. به¬طور کلی با توجه به نتایج به¬دست آمده، مشخص شد مصرف 20 پی¬پی¬ام جیبرلیک-اسید سبب بهبود صفات کیفی زعفران گردید و تراکم کاشت پایین (100 بنه درمترمربع) فقط در برخی صفات مواد مؤثره زعفران (سافرانال و پیکروسین) تأثیر داشت.

لینک ثابت مقاله

کلیدواژه‌ها: فنول، سافرانال، کروسین، فاصله کاشت، هورمون.