تاثیر کاربرد سطوح مختلف کودهای آلی بر خصوصیات کمی و بیوشیمیایی گیاه دارویی (Salvia mirzayanii Rech. f. & Esfand)

Authorsفرید مرادی نژاد,مهدی قسمتی
Journalاکو فیتو شیمی گیاهان دارویی
Page number۷۸-۹۰
Serial number۷
Volume number۲
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۱۹
Journal GradeScientific - promoting
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

به دلیل عدم آگاهی از پرورش مورتلخ (Salvia mirzayanii Rech. f. & Esfand) این گیاه به صورت غیر اصولی و بی رویه از عرصه های طبیعی مناطق جنوبی برداشت میشوند بنابراین برنامههای توسعه کشت و پرورش گیاه ضروری بهنظر میرسد. در زمستان 1396 در مزرعه تحقیقاتی جهاد کشاورزی شهر لار آزمایشی جهت بررسی اثرات کودهای آلی شامل کود گوسفندی ( 20 40 ، 20 تن در هکتار)، ورمی کمپوست ( 20 ، 40 تن در هکتار)، کمپوست زباله شهری ( 10 ، 40 تن در هکتار)، کود گاوی ( 20 ، تن در هکتار) و شاهد (عدم مصرف کود) بر صفات کمی و شیمیایی گیاه مورتلخ در قالب طرح بلوکهای کامل تصا دفی با 4 تکرار انجام شد. اواسط فروردین کل اندام رویشی گیاهان برداشت و وزن تر و خشک گیاه اندازهگیری شد و همچنین میزان آنتی اکسیدان کل، فنول و فلاونوئید برگ به روش اسپکتروفتومتری و درصد اسانس با روش تقطیر با آب و به وسیله دستگاه کلونجر تعیین گردید. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار وزن تر و خشک بوته از تیمار 10 تن در هکتار کمپوست زبال ه شهری بدست آمد. بیشترین مقدار آنتیاکسیدان کل، فنول و فلاونوئید در تیمار 40 تن کود گاوی مشاهده شد. از بین تیمارهای مورد آزمایش فقط تیمار 10 تن در هکتار ورمیکمپوست توانست افزایش معنیداری در مقدار اسانس نسبت به شاهد نشان دهد. بطورکلی وزن تر و خشک بوته بیشتر تحت تأثیر کود کمپوست زباله شهری افزایش یافت. تأثیر کودهای دامی بر مواد موثره نسبت ب ه کود کمپوست بیشتر بود. و مقدار اسانس گیاه فقط تحت تأثیر ورمیکمپوست افزایش یافت.

tags: کمپوست زباله شهری، کود گاوی، کود گوسفندی، مورتلخ، ورمیکمپوست