Authors | محمد حسین امینی فرد,مژگان غلامی بمرود,حسن بیات,فرید مرادی نژاد |
---|---|
Journal | بوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology |
Page number | ۳۷۳-۳۸۸ |
Serial number | ۱۲ |
Volume number | ۳ |
Paper Type | Full Paper |
Published At | ۲۰۲۰ |
Journal Grade | Scientific - research |
Journal Type | Typographic |
Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
Journal Index | isc |
Abstract
چکیده یکی از منابع بسیار ارزشمند در گستره وسیع منابع طبیعی ایران است که در صورت شناخت (Coriandrum sativum L.) گیاه دارویی گشنیز صحیح میتواند نقش مهمی در اشتغالزایی و صادرات غیرنفتی داشته باشد. در نظام کشاورزی پایدار، مصرف نهادههای آلی و زیستی بهمنظور دستیابی به افزایش کیفیت محصول، حفظ محیط زیست و سلامت جامعه از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. لذا بهمنظور بررسی اثرات اسید فولویک و اسید آمینه بر صفات رویشی و زایشی گشنیز، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. فاکتورها شامل اسید فولویک در سه سطح (صفر، 5 و 10 کیلوگرم در هکتار) و محلولپاشی اسید آمینه در دو سطح (صفر و سه در هزار) با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد که اسید فولویک اثر معنیداری بر صفات رویشی (ارتفاع، وزن تر و خشک بوته، تعداد شاخه فرعی، تعداد برگ و وزن خشک برگ) داشت، بهطوریکه بیشترین 7 گرم در بوته) در نتیجه اعمال تیمار 10 کیلوگرم در هکتار اسید فولویک بهدست آمد، همچنین نتایج، / 49 و 3 / وزن تر و خشک بوته (بهترتیب، 9 نشاندهنده تأثیر معنیدار اسید فولویک بر صفات زایشی (عملکرد دانه، عملکرد بوته، شاخص برداشت و تعداد بذر) بود، بهطوریکه بالاترین عملکرد دانه 710 کیلوگرم در هکتار) در شاهد مشاهده شد. / 942/5 کیلوگرم در هکتار) در سطح 10 کیلوگرم در هکتار اسید فولویک تولید شد و کمترین مقدار ( 0 ) اسید آمینه نیز بر صفات رویشی (تعداد برگ و وزن تر و خشک برگ) و صفات زایشی (عملکرد دانه، تعداد بذر و وزن هزاردانه) تأثیرگذار بود، بهطوریکه 873 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد سه در هزار اسید آمینه حاصل شد. نتایج اثرات متقابل نیز / 27 تعداد در بوته) و عملکرد دانه ( 3 / بیشترین تعداد برگ ( 0 نشان داد، که سطوح مختلف اسید فولویک و اسید آمینه تأثیر معنیداری بر صفات (عملکرد دانه، عملکرد بوته، تعداد بذر در بوته و وزن هزار دانه) 204 تعداد در بوته) از تیمار پنج کیلوگرم / 985 کیلوگرم در هکتار و 6 / داشتند، بهطوریکه بیشترین میزان عملکرد دانه و تعداد بذر در بوته ( بهترتیب با 0 اسید فولویک و سه در هزار اسید آمینه بهدست آمدند. بر اساس این نتایج، میتوان تیمار پنج کیلوگرم در هکتار اسید فولویک و سه در هزار اسید آمینه را در افزایش ویژگیهای عملکردی و رشدی گشنیز در این آزمایش مؤثر دانست.
tags: تعداد بذر، رشد، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیکی.