ارزیابی کاربرد قارچهای مایکوریزا بر برخی خصوصیات رشدی قلمه‎های انار تحت تنش کم آبیاری

نویسندگانفرهاد آذرمی آتاجان
همایشاولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی مدلسازی و فناوری های جدید در مدیریت آب
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۳-۰۲-۲۱
محل برگزاری همایشبیرجند
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهپوستر
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

تنش شوری از مهم¬ترین عوامل محدود کننده رشد و عملکرد محصولات زراعی و باغی در مناطق مختلف از جمله مناطق خشک و نیمه¬خشک می‌باشد. از طرفی وضعیت حاصلخیزی و تامین عناصر غذایی در خاک‌های مناطق پسته‌کاری ایران به طور معمول ضعیف است. به منظور ارزیابی کاربرد فسفر در تعدیل تنش شوری بر نهال‎های پسته، مطالعه‎ای گلخانه‌ای به¬صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل فسفر در دو سطح (صفر و 30 میلی‌گرم در کیلوگرم از منبع سوپرفسفات تریپل) و شوری آب آبیاری در سه سطح (شاهد، 5 و 10 دسی¬زیمنس بر متر از منبع کلریدسدیم) بود. نتایج نشان داد که شوری آب آبیاری موجب کاهش ارتفاع، حجم ریشه، وزن اندام‌هوایی و ریشه و غلظت فسفر اندام‌هوایی و ریشه شد. از طرفی کاربرد فسفر موجب افزایش معنی‌دار پارامترهای فوق گردید. کاربرد فسفر در سطوح شوری صفر، 5 و 10 دسی زیمنس بر متر وزن خشک اندام هوایی را به‌ترتیب 41، 59 و 61 درصد و وزن خشک ریشه را به‎ترتیب 59، 48 و 96 درصد در مقایسه با همان سطح شوری افزایش داد. همچنین کاربرد فسفر غلظت فسفر اندام هوایی را در سطوح شوری آب صفر، 5 و 10 دسی زیمنس بر متر به ترتیب 91، 73 و 114 درصد نسبت به شاهد در همان سطح شوری افزایش داد. به نظر می‌رسد تغذیه بهینه فسفر می‌تواند به افزایش جذب این عنصر و افزایش پارامترهای رشدی نظیر رشد ریشه، تحمل نهال‌های پسته به تنش شوری را افزایش دهد.

لینک ثابت مقاله

کلید واژه ها: پسته، تغذیه، تنش شوری، فسفر