تأثیر محلولپاشی کلرید کلسیم و سولفات پتاسیم بر خصوصیات فیزیکی و بیوشیمیایی میوه عناب (Ziziphus jujuba Mill)

نویسندگانفرهاد آذرمی آتاجان,محمدعلی احمدی,سعید دقیقی,حسن بیات
نشریهعلوم باغبانی
شماره صفحات۷۶۹-۷۸۶
شماره سریال۳۷
شماره مجلد۳
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۳
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

به¬منظور بررسی اثر محلول¬پاشی کلرید کلسیم و سولفات پتاسیم بر خصوصیات فیزیکی و بیوشیمیایی میوه عناب دو آزمایش جداگانه (در دو منطقه سیوجان و ماژان) به¬صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی در سه تکرار در شهرستان خوسف استان خراسان جنوبی در سال 1401 انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل کلرید کلسیم (صفر، 5/0 و 1 درصد) و سولفات پتاسیم (صفر، 1/0 و 3/0 درصد) بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که محلول¬پاشی کلرید کلسیم و سولفات پتاسیم در باغ سیوجان و ماژان بر خصوصیات فیزیکی و بیوشیمیایی میوه عناب معنی¬دار بود. در باغ سیوجان بیشترین وزن تر (07/4 گرم) و خشک میوه (89/1 گرم)، طول (11/29 میلی¬متر) و قطر (52/21 میلی¬متر) میوه و سفتی بافت (81/18 نیوتون بر سانتی¬متر مربع) در سطح 5/0 درصد کلرید کلسیم به¬دست آمد. همچنین تیمار محلول¬پاشی 5/0 درصد کلرید کلسیم در باغ سیوجان دارای بالاترین میزان کارتنوئید (473/0 میلی-گرم در 100 گرم وزن تر) و فنول کل (66/10 میلی¬گرم اسیدگالیک در 100 گرم وزن تر) میوه بود. در باغ سیوجان بیشترین میزان کلسیم و پتاسیم میوه در سطح 1 درصد کلرید کلسیم به¬دست آمد. در باغ ماژان بیشترین وزن تر (9/3 گرم) و خشک میوه (37/1 گرم)، طول و قطر میوه و سفتی بافت از محلول¬پاشی 5/0 درصد کلرید کلسیم به¬دست آمد. بالاترین میزان کارتنوئید (443/0 میلی¬گرم در 100 گرم وزن تر) و فنول میوه (53/9 میلی¬گرم اسید گالیک در 100 گرم وزن تر) در باغ ماژان در سطح 5/0 درصد کلرید کلسیم به¬دست آمد. بیشترین محتوی کلسیم و پتاسیم میوه باغ ماژان در تیمار 1 درصد کلرید کلسیم حاصل شد. در باغ سیوجان بالاترین وزن تر (63/3 گرم) و خشک میوه (89/1 گرم)، طول (41/28 میلی¬متر) و قطر (91/20 میلی¬متر) میوه و سفتی بافت (61/18 نیوتون بر سانتی¬متر مربع) در سطح 3/0 درصد سولفات پتاسیم به¬دست آمد. بالاترین میزان شاخص¬های بیوشیمیایی میوه عناب در باغ سیوجان از سطح 3/0 درصد سولفات پتاسیم به¬دست آمد. اثر متقابل محلول¬پاشی کلرید کلسیم و سولفات پتاسیم بر وزن تر و خشک میوه، طول میوه و کارتنوئید میوه باغ سیوجان معنی¬دار بود. در باغ ماژان نیز صفات وزن تر و خشک میوه، میزان کارتنوئید و فنول کل میوه تحت تأثیر اثر متقابل تیمارهای آزمایشی قرار گرفت و بیشترین میزان این صفات در سطح 5/0 درصد کلرید کلسیم و 3/0 درصد سولفات پتاسیم به¬دست آمد. بر اساس نتایج این تحقیق، محلول¬پاشی 5/0 درصد کلرید کلسیم و 3/0 درصد سولفات پتاسیم به¬عنوان مؤثرترین تیمارها در این آزمایش، می¬تواند نقش مؤثری در افزایش کمیت و کیفیت میوه عناب داشته باشند.

لینک ثابت مقاله

tags: تغذیه برگی عملکرد عناصر غذایی کیفیت