تأثیر سطوح عصاره جلبک و وزن بنه مادری بر محتوای رنگدانه های فتوسنتزی و رشد رویشی و زایشی زعفران

نویسندگانمحمد حسین امینی فرد,سکینه خندان ده ارباب,حمیدرضا فلاحی,حامد کاوه
نشریهپژوهش های زعفران
شماره صفحات۲۹۶-۳۰۹
شماره سریال۹
شماره مجلد۲
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۲
رتبه نشریهISI
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

به منظور بررسی اثرات مصرف عصاره جلبک و وزن بنة مادری بر رشد رویشی، عملکرد گل و غلظت رنگدانههای فتوسنتزی زعفران ) Crocus sativus L. (، آزمایشی در سال زراعی 1396 - 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل عصاره جلبک دریایی )بصورت غوطهوری بنه به مدت 10 دقیقه در محلولهای صفر، 15 و 30 قسمت در هزار قبل از کاشت و سپس مصرف صفر، 15 و 30 لیتر در هکتار همراه با آبیاری اول( و وزن بنه مادری ]ریز )کمتر از 4 گرم(، متوسط ) 8 - 1 / 4 ( و درشت ) 12 - 1 / 8 گرم([ بودند. صفات اندازهگیری شده شامل تعداد گل، عملکرد گل، وزن تر و خشک کلاله، طول کلاله، وزن برگ، تعداد و طول برگ، محتوای کلروفیل a ، b و کلروفیل کل بودند. نتایج نشان داد که کاربرد عصاره جلبک بر عملکرد گل، عملکرد کلاله، وزن برگ و میزان کلروفیل a تأثیر معنیدار داشت. بیشترین عملکرد گل ) 29 / 1 گرم در مترمربع(، عملکرد کلاله خشک ) 059 / 0 گرم در مترمربع(، وزن خشک برگ ( 092 / 0 گرم در بوته( و کلروفیل a ( 11 / 1 میلیگرم در گرم وزنتر برگ( از تیمار مصرف 30 لیتر در هکتار عصاره جلبک و کمترین مقادیر عملکرد گل ) 061 / 1 گرم در متر مربع(، عملکرد کلاله خشک ) 052 / 0 گرم در متر مربع(، وزن خشک برگ ) 076 / 0 گرم در بوته( و کلروفیل a ( 98 / 0 میلیگرم در گرم وزن تر( در گیاهان شاهد )عدم مصرف عصاره جلبک( بهدست آمد . با این وجود، از حیث صفات ذکر شده، تفاوت معنیداری بین سطوح 15 و 30 لیتر در هکتار عصاره جلبک یافت نشد. وزن بنههای مادری نیز، تمامی صفات مورد بررسی را تحت تأثیر معنیدار قرار داد. بیشترین تعداد گل ) 7 / 4 در مترمربع(، طول کلاله ) 6 / 33 میلیمتر(، تعداد برگ ) 3 / 9 عدد در بوته( و طول برگ ) 6 / 33 سانتیمتر( از بنههای مادری درشت و کمترین میزان تمامی این صفات در شرایط استفاده از بنههای مادری ریز بهدست آمد. بر اساس نتایج حاصل از اثر متقابل وزن بنه و عصاره جلبک، بیشترین محتوای کلروفیل b و کل )بهترتیب 79 / 1 و 98 / 2 میلیگرم در گرم وزنتر برگ( در گیاهان حاصل از بنههای مادری درشت و تغذیه شده با مقدار 30 لیتر در هکتار عصاره جلبک حاصل شد. در مجموع، مصرف عصاره جلبک به میزان 30 لیتر در هکتار و کاشت بنههای مادری درشت موجب افزایش رشد و عملکرد زعفران شد. کلمات کلیدی:

لینک ثابت مقاله

tags: بنه، کلاله، کلروفیل، گلدهی، مدیریت تغذیه.