نویسندگان | محمد ساغری,خدیجه کرمی بی زلیخائی,مسلم باشتنی,ذبیح الله محمدی |
---|---|
نشریه | پژوهش های آبخیزداری |
شماره صفحات | ۲۰۴-۲۱۱ |
شماره سریال | ۲۷ |
شماره مجلد | ۳ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۱۴ |
نوع نشریه | چاپی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
به منظور بررسی اثر مرحله رشد بر ارزش غذایی دو گونه مرتعی کرفس کوهی Kelussia odoratissima Mozaff ( و بیلهر aucheri Boiss Dorema در مراتع ییلاقی شهرستان کهگیلویه، نمونه برداری در سه مرحله ی رشد رویشی، گلدهی و بذردهی انجام گرفت و در شرایط سایه، خشک و آسیاب شدند و تر یکبات شیمیایی آن ها شامل پروتئین خام ) CP (، چربی خام ) EE (، خاکستر ) Ash (، فسفر) P(، کلسیم ) Ca (مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی )) NDF ، مقدار الیاف نامحلول در شوینده اسید( ADF ) در آزمایشگاه اندازه گیری و قابلیت هضم ماده ی خشک( DMD ) و انرژی متابولیسمی ME محاسبه گردیدند. برای مقایسه میانگین ها از تجزیه ی واریانس و آزمون توکی استفاده شد. نتایج نشان داد که ارزش غذایی علوفه هر دو گونه در مرحله رشد رویشی بیشتر از مراحل دیگراست. همچنین دوگونه از نظر پروتئین ¬خام، خاکستر، فسفر، کلسیم، قابلیت هضم پذیری، انرژی متابولیسمی، مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی، مقدار الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در سه مرحله فنولوژی دارای تفاوت معنی داری ) P≤ 0.05 ( با یکدیگر بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که ارزش غذایی گونه کرفس کوهی بیشتر از گونه بیلهر می باشد.
tags: ارزش غذایی، کرفس کوهی Kelussia odoratissima Mozaff ، بیلهر Dorema aucheri Boiss ، شهرستان کهگیلویه، مراحل فنولوژی