نویسندگان | سید همایون فرهنگ فر,فاطمه گنجی,مسلم باشتنی,سیداحسان غیاثی,حسین نعیمی پوریونسی |
---|---|
نشریه | پژوهش های تولیدات دامی |
شماره صفحات | ۶۱-۷۱ |
شماره سریال | ۱۲ |
شماره مجلد | ۳۲ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۲۱ |
رتبه نشریه | علمی - پژوهشی |
نوع نشریه | الکترونیکی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
چکیده بهمنظور بررسی کینتیک تولید گاز در دانه و کنجاله پسته کوهی )بنه(، تولید گاز متان و تجزیهپذیری ظاهری ماده خشک از آزمایشهای تولید گاز و culture Batch استفاده شد. تولید گاز نمونهها در زمانهای 2 ،4 ،6 ،8 ،12 ،24 ،48 ،22 ،66 و 121 ساعت پس از انکوباسیون اندازهگیری و فراسنجههای تولید گاز، دیاکسید کربن، متان، زمان متناظر با نصف بیشینه تولید گاز )5.0 t )و فراسنجههای محاسباتی نظیر پروتئین میکروبی، تولید اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و انرژی متابولیسمی آنها برآورد شد. بر اساس نتایج بهدستآمده بین دانه و کنجاله بنه بهلحاظ ترکیب شیمیایی اختالف آماری معنیداری وجود داشت )10/1<p .) هرچند در رابطه با ترکیبات فنولی کل اختالف معناداری مشاهده نشد، ولی میزان تانن متراکم دانه باالتر از کنجاله بهدست آمد )1111/1 < p .)کنجاله بنه باالترین نرخ تولید گاز را داشت )118/1<p .)تعداد مول متان تولیدی در 24 ساعت انکوباسیون دارای تفاوت معنیداری بین تیمارهای آزمایشی بود. در مقایسه با کنجاله بنه، دانه بنه کمترین میزان متان تولیدی را بهخود اختصاص داد )111/1<p .)غلظت کل اسیدهای چرب فرار در دانه بنه نسبت به کنجاله بنه کاهش یافت )118/1<p .)باالترین میزان توده میکروبی در دانه بنه مشاهده شد )1113/1<p .)ضریب تفکیک در دانه و کنجاله بنه بهترتیب برابر با 48/6 و 62/2 بود. نتایج تحقیق بیانگر آن است که دانه و کنجاله بنه از پتانسیل هضمی نسبتاً خوبی برخوردار هستند و در صورت داشتن یک برنامهریزی مناسب میتوان از آن در جیره حیوانات نشخوارکننده استفاده کرد.
tags: تخمیر شکمبه، تولید گاز، دانه بنه، کنجاله بنه