

روشها، ارکان ومهارتهای تدریس
Methods , pillars and skills of Teaching
کارکرد آموزش و به بیانی دقیقتر «تدریس» از ساحت نظام آموزش و پرورش و آموزش عالی حذف ناشدنی است. نهاد مدرسه و دانشگاه بهعنوان نهادهای اجتماعی مؤثر و مولّد به کیفیت ارتباط عوامل انسانی و بیش از همه به تعامل معلم و فراگیران آن وابسته است. آموزش و بهطور خاص تدریس، موضوع و عنصری جوهری است. این پرسش که انتظار از نظامها و مراکزآموزشی چیست؟آنان باید در پی کدام اهداف باشند؟ کدام اهداف فاخر یادگیری باید مورد نظر و جستجو شود؟ روش و یا روشهای رسیدن به اهداف کدام است؟ و فرآیند یاددهی – یادگیری باید بر کدام رکن و ارکان استوار شود؟ غایت همه کششها و کوششهای تربیتی، تدریس و یادگیری چیست؟ دانشآموختگان نظام آموزشی باید چه ویژگیها ومهارتهایی در آنان پرورش یابد؟ اینها پرسشهای بنیادی است که باید مجموعه عوامل در نظام آموزشی به خدمت گرفته شودتا نتایج مطلوب حاصل شود. فراتر از انتقال دانش و یا پرورش مهارت در افراد، نظام آموزشی باید الهام بخش فراگیران خود باشد. مهمترین هدف تعلیم و تربیت، ترسیم فلسفه زندگی است که کرامت و شرافت انسانی را به امور انسانی واردکند. هدف، تولید و انتقال اطلاعات و ایجاد مخزن و مخازن دانش نیست، وظیفه بنیادی کمک به رشد همه جانبه فراگیران است. هدف، تربیت انسان و تربیت نسل متعهد، مستقل و مسئول است. تا آنان دریابند چه کسانی هستند؟کجا باید بروند؟ و اهداف آنان چیست؟ تا بتوانند هدف و یا اهداف متعالیتر برای زندگانی جستجو کنند و به انسان بهتر و بهتری تبدیل شوند.
این هدف و یا اهداف چگونه محقق خواهد شد؟ در پاسخ مجموع عوامل به شکل سیستمی یا منظومهای مورد توجه است که بهویژه فرآیند یاددهی- یادگیری(تدریس) شایسته تأمل است. برونداد نظام آموزشی تا حد زیادی مرهون مجموعه عوامل مختلف و بهخصوص نقش و کارکرد معلم و فراگیران است. معلمان آگاه، مسلط، قدرتمند، متفکر و متعهد، خوب میدانندکه انتقال موفقیتآمیز هر دانشی به دیگران به همراه نگرش، از بزرگترین شادی ونشاط زندگی است. هیچ احساس به اندازه دانستن تأثیر روش آموزشی و تدریس بر فراگیران و دانستن اینکه آنها از آغاز دوره تحصیلی چقدر آموختهاند وتوانایی انجام چه کارهایی دارند، هیجان انگیز نیست. قلب مدرسه و کلاس درس، یادگیری و بهبود تدریس و فرآیندهای یاددهی-یادگیری است، لیکن این فرآیند گاه با دشواریهایی روبرو است. اینکه فراگیران با نشاط وارد کلاس درس شوند و با نشاط محیط آموزشی را ترک کنند، اتفاق سادهای نیست. چنین احساسی هم برای معلم و هم فراگیران، چند پرسش را طرح میکند. اینکه چگونه میتوان فرآیند یاددهی- یادگیری را تسهیل، با نشاط و هیجان انگیز نمود؟ چگونه میتوان مجموعه فرصتهای یادگیری و فرآیند یاددهی- یادگیری را توسعه و تعمیق بخشید ؟ آیا معلم میتواند یک تدریس فوقالعاده داشته و برانگیزههای مخاطبان خود تأثیرگذارد؟ آیا اساساً تدریس، قابل برنامهریزی است؟ آیا تدریس، مهارت است و آن مستلزم چه مهارتهایی است؟ آیا معلم خود میتواند مخل جریان یادگیری باشد؟ سهم معلم در اثربخشی فرآیند یاددهی- یادگیری به چه میزان است؟ نقش معلم، در صحنهپردازی یادگیری، یاریدهندگی و تسهیلکنندگی به چه میزان است؟ اگر جمله تلاشها وکوششهای آموزشی و تربیتی، صرف وقت و هزینه مادی و معنوی در نظامهای آموزشی، در کلاسهای درس جستجو شود، پرسش آن است که فرآیند تدریس با چه کیفیتی باید جریان یابد؟ آیا برای بهتر شدن آن شیوه و یا شیوههایی وجود دارد؟ با اذعان به اینکه برای تدریس بهتر، هیچ فرمول جادویی وجود ندارد، اما این باور را باید صحّه گذاشت که با رویکردی علمی و نظاممند، تسلط بر دانش نظری و استفاده از خلاقیت وتوان هنری، معلم میتواند تدریس مؤثری داشته باشد و اینکه« معلمان خوب، خوب بهدنیا نمیآیند، بلکه ساخته میشوند». برای تدریس به مهارتهای وسیعی نیاز است تا پویایی فرآیند یاددهی- یادگیری و پایداری نتایج آن تضمین گردد. برای یاد دادن، باید بهطور مداوم یادگرفت و تجارب وآموختهها را بهسازی نمود و ارتقا داد.
بدین منظورکتاب حاضر، تلاشی در جهت استوار کردن تدریس بر مبانی نظری و علمی، از رهگذر تبیین روشها، ارکان و مهارتهای تدریس بودهکه در 3 بخش و 12 فصل تدوین یافته است. در 5 فصل بخش اول، نگاهی به مفاهیم، نقش و دیگر ابعاد کنشی معلم، ماهیت و انواع روشهای تدریس، شیوه یادگیری الکترونیکی، تدریس به شیوه معکوس و یادگیری و یا آموزش به شیوه ترکیبی؛ بخش دوم به ارکان چهارگانه تدریس(هدف، پیش سازماندهنده، تدریس و ارزشیابی) در 4 فصل بهطور مجزا و در 3 فصل بخش سوم به ماهیت و اجزای طرح درس، مهارتهای تدریس و مدیریت کلاس و نوع شناسی شخصیت معلم پرداخته شده است. بهمنظور تعمیق مطالب، در هر فصل به اقتضا پرسشهایی(بیش از 90 پرسش) یا همان «قاب اندیشه»مطرح شده است که زمینهای برای پژوهش و جستجوگری فراگیران است که توصیه میشود برای تعمیق مباحث، مورد توجه مدرسان و استادان محترم قرار گیرد.
این کتاب که حاصل مطالعات و دستاوردهای علمی(تألیفات) و تجربی در حوزه یادگیری و تدریس در ترمهای متوالی دورههای تحصیلیکارشناسی و نیز تحصیلات تکمیلی است، امید که مورد استفاده دانشجویان رشتههایعلومتربیتی و روانشناسی، دانشپژوهان، اعضای هیأت علمی، مدرّسان و معلمان و دانشجو معلمان علاقمند به مسائل یادگیری و تدریس قرار گیرد. موجب امتنان خواهد بود، خوانندگان محترم نظرات اصلاحی ارزشمند خود را ارائه نمایند تا با اصلاح و ویرایش کار در نوبتهای بعد، بر غنای مطالب افزوده شود[1]. لازم میدانم مراتب سپاسگزاری خود از دانشجویان که در دوره کارشناسی ارشد و دکتری در کلاسهای درس با نکتهسنجی و بازخوردهای لازم بر غنای این کتاب افزودند، ابراز نمایم. هم چنین مؤلف لازم میداند مراتب سپاس خود از مدیریت و همکاران محترم انتشارات جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی که زمینه نشر این اثر را فراهم نمودند، ابراز و برای آنان آرزوی توفیق نماید. درباره روشها و فنون تدریس، کتابهای گوناگون انتشار یافته است که مؤلف در حد توان از آنها بهره گرفته است. امید که ساختار و مباحث این کتاب بهگونهای تنظیم شود که مخاطبان آن یعنی دانشجویان و دانشپژوهان، استادان و معلمان بهره لازم را ببرند. باید اذعان داشت که فرآیند تدریس (یاددهی-یادگیری) ناظر بر موقعیتهایی است که بسیار پیچیده است و تصمیمات معلم همیشه مشخص، مشهود و تعمیمپذیر نیست. شایسته است معلم با استفاده از دانش و مبانی نظری تدریس فراهم آمده، تأمل و با اتکای به توان خلاقیت خود، فرآیند تدریس را هدایت کند. ذخیره دانش اگر بهدرستی شکل یابد، در عمل توشه ارزشمندی برای معلمانی خواهد بود که در جستجوی راهحلهای مناسب و مرتبط با فرآیند یاددهی – یادگیریاند. انتظار آن است که مباحث این کتاب، در خدمت شکلگیری چنین توشهای قرار گیرد.
وَمَا تَوْفِیقِی إِلا بِاللهِ عَلَیْهِ تَوَکلْتُ وَ إِلَیْهِ أُنِیبُ
توفیق من جز به [یارى] خدا نیست، بر او توکل کردهام و به سوى او بازمىگردم (هود/88).
هادی پورشافعی
دانشگاه بیرجند
بهار-1401
[1]. پست الکترونیکی: hpourshafei@birjand.ac.ir یا pourshafei@yahoo.com
مقدمه
بخش اول
طرح و تبیین مفاهیم، نقش معلم، ماهیت و انواع روشهای تدریس
فصل 1. طرح و تبیین مفاهیم
فصل 2. ماهیت و معنای تدریس
فصل 3. تبیین نقش معلم در فرآیند یاددهی- یادگیری
فصل 4. نوع شناسی روش تدریس(روشهای یاددهی- یادگیری)
فصل 5. آموزش به شیوه الکترونیکی، معکوس و ترکیبی
بخش دوم
ارکان تدریس
فصل 6. رکن نخست تدریس: هدفگذاری
فصل 7. رکن دوم تدریس: پیشسازمان دهنده
فصل 8. رکن سوم: تدریس
فصل 9. رکن چهارم تدریس: ارزشیابی
بخش سوم
طرح درس، مهارتهای تدریس و مدیریت کلاس
فصل 10. ماهیت، انواع و ساختار طرح درس
فصل 11. مهارتها و فنون تدریس
فصل 12. مدیریت کلاس و نوع شناسی شخصیت معلم